torsdag 18 april 2013

Noilly Prat

Väderbitna tunnor, de torra vinet lagras ute för att få karaktär av sol, värme o det salta vindarna


Noilly Prat är bland annat känt för att vara en viktig ingrediens i James Bonds Dry Martini, "shaken not stirred" ni vet.
Tillverkningen av denna kända vermouth finns sedan 1850-talet i Marseillan, denna lilla fina ort som vi alltid återkommer till gång på gång när vi är nere i vårt "andra hem"
Nu i påskas när vi hade E & B på besök bestämde vi oss för att vi skulle gå en guidad tur på Noilly Prat. Det visade sig vara ett bra beslut,alla inte bara jag som är lite yrkesskadad och verkligen älskar att se olika livsmedelsproduktioner tyckte det var en trevlig upplevelse. En trevlig och duktig guide visade oss runt och talade både engelska och franska för att alla skulle förstå.
Vi fick lära oss att denna dryck består av både sött och torrt vitt vin, det söta var numera inte franskt utan kom från Grekland. Dessutom använder de ett stort batteri av kryddor för att få fram smakerna på de tre varianter de tillverkar idag. De tre sorterna är den vita, en röd och en lite sötare gulbrun (innehåller bland annat saffran lärde vi oss). Den sistnämnda kan bara köpas på plats ingen annan stans. Denna passar både som aperitif och till lite gåslever eller en blåmögelost.


Här förvaras och mognar det söta vinet, dessa tunnor är från 1850-talet












 

fredag 5 april 2013

På cykel bland vin och garrigue

Vi var på cykeltur igår, L & H lät oss låna deras cyklar. Vi har inga egna här nere ännu och vi ville testa hur det var att cykla i området. Vädret var strålande och efter lite inställningar av cyklarna och hjälmarna bar det av.

Vårt första stopp blev den lilla hameau:n  Veyran. Här finns en trevlig och bra vintillverkare, Chateau Veyran. Den lilla hameau:n visade sig ha anor från romartiden. Nu finns det ett antal hus och till och med en Gite som  samsas med den gamla kyrkan.

Därefter bar det uppåt en bit, först var det vinfält och sedan tog garriguen över. Bina surrade, citronfjärilarna fladdrade omkring så lekande lätt och det doftade ljuvligt från timjan och de blålila blommande rosmarinbuskarna.

Vi passerade både ödehus och vinbönder som var ute och arbetade på fälten. Vi vände när vi var nästan framme vid Murviel för vi skulle hem och fixa för middag med O & M. När vi kom tillbaka till vår by var vi lite trötta, väldigt lyckliga, lite solröda om näsa och kinder och ömma i baken.

Idag som varit vår sista dag här har vi gjort lite inköp och hittat "giftet" som skall förgöra de eländiga djuren som försöker käka upp citronträdet. Vi har också hunnit vara och ta ett glas i baren och fick veta att det i sommar skall vara musik varje lördag ute på torget utanför baren, det ser vi fram emot. Däremot ser jag inte fram mot att vända näsan mot norr igen och åka mot kallare och gråare nejder.

Här är lite bilder från vår cykeltur.














måndag 1 april 2013

Citronpaj

Här kommer bild på citronpajen gjord från våra alldeles egna citroner. Resultatet blev utmärkt även om vi inte lyckades att köpa florsocker, "poudre de sucre" är inte florsocker kan jag upplysa om utan väldigt fint strösocker.







lördag 30 mars 2013

Ljuvligt citronträd invaderat av ullöss

Det lilla citronträdet på vår terrass har över 60 mogna små citroner. Vi köpte det förra påsken och då var  det översållat av små vita blommor som doftade ljuvligt. Det fortsatte att blomma hela sommaren och redan i julas när vi var här var det många mogna citroner. När jag tittade mer noga på trädet så såg jag som små vita "bollar" som satt i små skrymslen. Jag har idag gått igenom hela växten och för hand plockat bort alla angriparna. Googlade på ullöss och ser att en av de mest effektiva sätten att bli av med dessa otäckingar är att först och främst plocka bort dem och sedan använda sig av "provadopinnar" som skall lösas upp i vattnet som man vattnar med. Google translate klarar inte av ordet "provadopinnar" så antingen får jag försöka förklara på franska vad det är för små rackare som håller på att ta kål på mitt älskade citronträd, eller också får jag vänta med att behandla det tills i slutet av maj när jag nästa gång kommer hit. Varje lus kan ha upp till 60 ägg, så jag vill helst inte vänta med att behandla..

Hur som helst så skall jag göra en äkta fransk citronpaj på några av citronerna, jag hoppas att E & B kommer att gilla den.
Jag återkommer med bild och resultat från pajbakningen senare.




torsdag 28 mars 2013

Härligt utflyktsmål

Igår i strålande sol och 18 grader gav vi oss iväg till Peyriac de Mer. Orten ligger lite söder om oss och vid ett av alla de innanhav som finns utefter kusten här. I detta innanhav var det inte mussel- eller ostronodling som gällde utan här har man tidigare haft saliner och "skördat" salt. Nu är det ett område som är skyddat för sin fina natur. Vi gick en slinga på ca 8 km runt en del av innanhavet. Det var en mycket omväxlande natur med allt från sjöfåglar i det grunda salta vattnet till härlig pinjeskog. Området har "rustats upp" med bland annat EU pengar (40% av totalt 3.5 miljon). Vi försökte räkna ut hur stor del av vår skatt som bidragit till detta men det blev lite krångligt så vi bestämde helt enkelt att vi tyckte detta var väl använda pengar. Innanhavet eller etang som det heter på franska har namnet l´étang de Bages.

Att sitta ute i naturen och äta vår lunch och känna ljumma vindar smeka våra kinder var något väldigt välbehövligt för våra av månader vinterpinade kroppar och själar.

Alldeles intill parkeringen där vi ställde bilen fanns en vincave som precis öppnat efter  lunchen när vi kom tillbaka från vår vandring. Att prova lite vin efter vandringen tyckte vi var en bra idé så vi klev på. Genast togs vi emot av en trevlig kvinna som gav oss all uppmärksamhet och som svarade snällt på mina frågor om druvor, val av mat och lagringsduglighet ställda som vanligt på en allt annat än perfekt franska. Det hela slutade med att vi kom ut med 6 flaskor, 4 vita och två rosé. De vita var gjorda på rosanne och grenach blanc och var väldigt fruktiga och smakrika. Vingården som var ny, startade 2002 heter Chateau Montfin. Jag kan verkligen rekommendera både denna och vandringen.

Nu kommer det spännande ögonblicket då vårt nyinstallerade bredband skall testas, kommer det att fungera att ladda upp några bilder, håll tummarna....




 EU finansierade plankor



"På lösan sand"



Rester från när de hade saltbassänger här



Någon som kan namnet på denna blomma?

onsdag 20 mars 2013

Jag vill ha vååår!

Varje vecka den senaste månaden har jag trott att denna är den sista med minusgrader, men ack vad fel jag har haft. Vi skulle ha plockat av vinterdäcken imorgon för att vara redo för vår resa söder ut men med tanke på att det var snökaos i norra Frankrike i förra veckan och att våren verkar tveka lite i våra södra hemtrakter kommer de odubbade däcken att få sitta på.

Bilderna är från första veckan i april förra året, undra hur mycket av detta som vi får se i år? Det mesta hoppas jag.



















torsdag 7 mars 2013

Fina bilar

Är man frankofil så är man. Jag hittade lite foton på fina franska bilar som jag vill dela med mig av.