torsdag 28 mars 2013

Härligt utflyktsmål

Igår i strålande sol och 18 grader gav vi oss iväg till Peyriac de Mer. Orten ligger lite söder om oss och vid ett av alla de innanhav som finns utefter kusten här. I detta innanhav var det inte mussel- eller ostronodling som gällde utan här har man tidigare haft saliner och "skördat" salt. Nu är det ett område som är skyddat för sin fina natur. Vi gick en slinga på ca 8 km runt en del av innanhavet. Det var en mycket omväxlande natur med allt från sjöfåglar i det grunda salta vattnet till härlig pinjeskog. Området har "rustats upp" med bland annat EU pengar (40% av totalt 3.5 miljon). Vi försökte räkna ut hur stor del av vår skatt som bidragit till detta men det blev lite krångligt så vi bestämde helt enkelt att vi tyckte detta var väl använda pengar. Innanhavet eller etang som det heter på franska har namnet l´étang de Bages.

Att sitta ute i naturen och äta vår lunch och känna ljumma vindar smeka våra kinder var något väldigt välbehövligt för våra av månader vinterpinade kroppar och själar.

Alldeles intill parkeringen där vi ställde bilen fanns en vincave som precis öppnat efter  lunchen när vi kom tillbaka från vår vandring. Att prova lite vin efter vandringen tyckte vi var en bra idé så vi klev på. Genast togs vi emot av en trevlig kvinna som gav oss all uppmärksamhet och som svarade snällt på mina frågor om druvor, val av mat och lagringsduglighet ställda som vanligt på en allt annat än perfekt franska. Det hela slutade med att vi kom ut med 6 flaskor, 4 vita och två rosé. De vita var gjorda på rosanne och grenach blanc och var väldigt fruktiga och smakrika. Vingården som var ny, startade 2002 heter Chateau Montfin. Jag kan verkligen rekommendera både denna och vandringen.

Nu kommer det spännande ögonblicket då vårt nyinstallerade bredband skall testas, kommer det att fungera att ladda upp några bilder, håll tummarna....
 EU finansierade plankor"På lösan sand"Rester från när de hade saltbassänger härNågon som kan namnet på denna blomma?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar