torsdag 18 april 2013

Noilly Prat

Väderbitna tunnor, de torra vinet lagras ute för att få karaktär av sol, värme o det salta vindarna


Noilly Prat är bland annat känt för att vara en viktig ingrediens i James Bonds Dry Martini, "shaken not stirred" ni vet.
Tillverkningen av denna kända vermouth finns sedan 1850-talet i Marseillan, denna lilla fina ort som vi alltid återkommer till gång på gång när vi är nere i vårt "andra hem"
Nu i påskas när vi hade E & B på besök bestämde vi oss för att vi skulle gå en guidad tur på Noilly Prat. Det visade sig vara ett bra beslut,alla inte bara jag som är lite yrkesskadad och verkligen älskar att se olika livsmedelsproduktioner tyckte det var en trevlig upplevelse. En trevlig och duktig guide visade oss runt och talade både engelska och franska för att alla skulle förstå.
Vi fick lära oss att denna dryck består av både sött och torrt vitt vin, det söta var numera inte franskt utan kom från Grekland. Dessutom använder de ett stort batteri av kryddor för att få fram smakerna på de tre varianter de tillverkar idag. De tre sorterna är den vita, en röd och en lite sötare gulbrun (innehåller bland annat saffran lärde vi oss). Den sistnämnda kan bara köpas på plats ingen annan stans. Denna passar både som aperitif och till lite gåslever eller en blåmögelost.


Här förvaras och mognar det söta vinet, dessa tunnor är från 1850-talet
 

1 kommentar:

  1. Så trevligt att få lära sig litet mer om Noilly Prat. Vi får gå guidad tur nästa gång. Kul med "nytt" vin till ankpatén och blåmögelosten!

    SvaraRadera