söndag 2 augusti 2015

Abbaye de Fontfroide

På en av våra utflykter under våra veckor i Frankrike hamnade vi på klostret Fontfroide. Ja jag säger hamnade för vi hade inte planerat att besöka det i förväg. Vi gör så ibland, bestämmer oss för att åka åt något håll och se vad som dyker upp och som vi tycker verkar spännande. Lika ofta har vi planerat precis vad vi vill se men denna gången styrde vi kosan söder ut och hamnade strax söder om Narbonne i en lite grön dalgång och det fina gamla klostret Fontfroide. Namnet skall det ha fått från att det fanns en kall källa där klostret uppfördes. 1093 startade de bygget av klostret. Arkitekturen är väldigt vacker och det var fridfullt att strosa runt där. Samtidigt som vi var där var det en utomhuskonsert vars musik man inte kunde undgå att höra utan att vi betalt något inträde till detta.

På området finns en restaurang och det finns också en vinkällare där man kan avsmaka deras viner, ett vitt tillverkat på Fontfroide och både rött och rosé tillverkat av druvor från de allra äldsta av Fontfroides vinfält.

Pelarna i olika färgad marmorPå taket

Det här var sovsalen för munkarna

Det fanns en rosenträdgård med drygt 2000 buskar.
Under 1200-talet när striderna med catharerna pågick som mest stoppades bygget av Fontfroide. De återupptogs senare och Fontfroide kom att bli helt dominerande i hela regionen. 1348 drabbades de av digerdöden och tre fjärdedelar av munkarna dog. Sista munken som lämnade Fontfroide gjorde det 1791 men klostret skonades från förstörelse under revolutionen vilket väldigt många andra kloster inte gjorde.

Fontfroide är värt ett besök och vi åker gärna dit igen, kanske för att lyssna på någon konsert.2 kommentarer:

  1. Ser ut som ett trevligt utflyktsmål. Vi har varit där men gick aldrig in på temat "det ligger ju kvar..."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det har ju funnits i nästan 1000 år, så det ligger nog kvar ett tag till.

      Radera