söndag 9 augusti 2015

Roséprovning på hemmaplan

Igår sken solen fint och vi hade A hemma från utlandet tillsammans med I & I på middag. Sedan vi kommit hem från vårt franska äventyr har jag längtat efter att få duka utomhus och sippa på rosévin.
Man kanske skulle kunna tro att jag tröttnat både på att äta ute och på att sippa på rosé en skön ljummen kväll. Men icke sa Nicke det krävs  mer än fyra varma och soliga veckor i Frankrike för att jag skall tröttna på det.

Vi öppnade två olika roséviner för att jämföra. Båda är favoriter, en från Mas des Dames och en från Brescou och båda var 2013 och lagrade på samma sätt vilket betyder mörkt och svalt i huset i Frankrike tills de fick åka med oss hem för två veckor sedan.

Hur gick det då med provningen? Det var bara jag och E som druckit någon av dem tidigare. Det var faktiskt en stor skillnad på dem. Mas des Dames var fortfarande ett gott matrosé, med det hade tappat en del av sin friskhet. Druvblandningen är Grenache, Mauvèdre samt Syrah (30/50/20).
Rosén från Brescou var lika fantastiskt god som tidigare. Det är både friskt, fruktigt och med en angenäm bitterhet som för mina tankar till grapefrukt. Druvorna till denna rosé är Grenache och Pinot Noir, sistnämnda druva är inte så vanlig i Languedoc.

Vi försöker att prioritera de vinmakarna som producerar ekologiska viner och Mas des Dames som ägs och drivs av en holländsk kvinna tillämpar ekologisk odling och framställning.
Brescou som ägs och drivs av en svensk följer sedan 2011 riktlinjer för en miljömässigt uthållig vinproduktion enligt Terra Vitis som utarbetats av franska jordbruksministeriet. Målet med Terra Vitis är att skapa en ur miljön och människans perspektiv uthållig vinproduktion.

Till rosévinerna åt vi grillat med inspiration från Jamaica och tillsammans med maten var det mindre skillnad mellan dem men vi var ändå fyra av fem som föredrog Fleur d´Ete också till maten.Les deux rosésDukat för fest

Vinprovning hos Mas des DamesHos Brescou4 kommentarer:

  1. Kul läsning! Extra skojigt att Brescous viner fortfarande håller måttet efter ett par år. Jag tror att han idag använder all sin Pinot Noir till rosévinerna som blev prisbelönta i Paris tidigare i år. Fortsätt sippa!

    SvaraRadera
  2. Vi kom aldrig till Brescou när vi var nere senast. Hoppas vi får en möjlighet att köpa i höst och att det finns kvar då.

    SvaraRadera
  3. Ja det kan vi försöka. Vår planering pågår...

    SvaraRadera