tisdag 26 augusti 2014

En helg fylld av mat, svamp och kultur

Mellan regnskurarna i lördags bestämde vi oss för en lite tur i skogen. På med regnjackor och ut bar det. Vi gick en runda som vi gått väldigt många gånger men vi tog en liten avstickare, vilket visade sig vara lyckosamt... Vi hittade ett helt gäng med riktigt fina Karl Johan svampar, de var lagom stora och fint knubbiga och inga maskangrepp alls. Jag blir sådär barnsligt förtjust när jag hittar en massa svamp och speciellt när jag inte ens letade efter någon. Vi hade dock ett problem, vi hade inget med oss att ta svampen i, vad göra när händerna är fulla? Kapuschongen på regnjackan gick att knäppa loss, det blev räddningen
Ett par Björksoppar fick också följa med hem.
Middagen förstärktes med en härlig soppa till förrätt.Konjak och grädde gjorde soppan ljuvlig.Det fanns kvar svamp till dagen därpå.Den blev mums till en omelett.


Vi gjorde en sväng in till Göteborg och Global Picnic där en av mina favoriter var Pakora, vilket är en slags kikärtsplättar fyllda med olika grönsaker och som serveras friterade. I just dessa var det potatis, spenat och lök. Jag har redan goglat fram ett recept och köpt kikärtsmjöl. Vi får se om jag kanske testar till helgen att göra mina egna Pakora.


Efter Global Picnic åkte vi till Jonsered för att kolla på den upprustade trädgården med anor från 1800-talet och som tillhört Jonsereds herrgård. Det var den skotske fabrikören William Gibson som uppförde herrgården och senare också såg till att uppföra en trädgård.Det har tagit 4 år att bygga upp en ny trädgård och den invigdes i söndags.

Ståtliga kålhuvuden på rad. Ibland är grönsaker väl så vackra som blommor i rabatten.Daisy som håller till i Kåhög var på plats.En liten skål fick följa med hem. Räfflorna inne i skålen är till för att riva vitlök, sedan blandar man i olja o vinäger o vips har man en dressing.


Dessutom var där ett stånd med försäljning av olivprodukter. Det visade sig att det är ett par som kommer från trakten av Jonsered som köpt land i, ja gissa var? I Languedoc så klart:)  Närmare bestämt i Olonzac och de levererar till kooperativet LÓulibo som vi besökte för första gången i somras. Världen är allt bra liten och alla vägar bär till Frankrike och Languedoc, i alla fall om man har den sortens antenner som jag har.

En stor fin butik har kooperativet med många olivprodukter men också olika sylter och annat smått o gott. Jag kan verkligen rekommendera ett besök.

.

2 kommentarer:

  1. Det verkar finnas gott om Karl-Johan överallt nu. Så fint du har skurit svampen!
    Jag brukar också fladdra iväg till Frankrike, dock icke Languedoc.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker det är kul att fixa till mina matbilder!

    SvaraRadera