söndag 10 augusti 2014

Upptäcka Sverige, Hjo visst

I fredags eftermiddag efter en omtumlande vecka rent känslomässigt kände jag att jag ville känna lite semesterkänsla igen. En typ av semesterkänsla för mig är att upptäcka nya platser. Dessa platser får gärna bjuda på spännande kultur, natur, mat i form av trevliga restauranger eller lokalproducenter och finns det shopping i form av spännande heminredning, loppis eller kläder piggar det också upp.

Vi skulle alltså upptäcka något nytt på lördagen och valet föll på Hjo, en lite fin stad vid stranden av Vättern som varken jag eller E besök tidigare, i alla fall inte sedan vi var barn.

Bjöd den på något av de som får mig att känna lust och glädje och att tycka målet var värt resan? Ja i allra högsta grad. Här följer bilder som bevis på vad vi hann med denna fina augustidag vid stranden av Vättern.
Här säljs tvål tillverkad av kravodlad kallpressad rapsolja från Källby i Västergötland. Tvålfabriken är en lite mysig butik som förutom sin egen tvål sålde lite andra produkter som har med välbefinnande att göra.
Utanför butiken kan man testa några tvålar och bli ren om händerna.Hjoån flyter stilla genom centrum.
Det fanns en fin liten sandstrand. Vättern är ju känd för att ha så kallt vatten men denna fantastiska sommar har gjort även detta vatten mer än badbart. Jag har faktiskt aldrig badat i Vättern tidigare.
Fina små badhytter som gick att hyra.
En vätternsnipa, tror jag.
Detta hus byggdes 1892 för kurortsgästernas logi.Mycket snickarglädje
Många vackra tak.
Ett litet loppisfynd.
Rökt sik som skall bli dagens middag.
Härlig glass, nästan som hemlagad.
En enkel ingrediensbeskrivning som förklarar hur de gjort glassen.
Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson växte upp i Hjo. Hennes samarbete med arkitekten Josef Frank är ett av designhistorien mest lyckade. Just nu en utställning i Hjo om Svenskt Tenn.


Med andra ord, Hjo bjöd på fin natur, kultur, mat och lite shopping. Vi var nöjda när vi åkte hemåt igen efter en spännande och avkopplande dag.
5 kommentarer:

  1. Kul att läsa om ert besök här i Hjo. Så mycket ni hann med också. På Tvålfabriken har vi inhandlat en fågelbur som nu hänger i taket här hemma - med burfågel av lera.

    SvaraRadera
  2. En sak till: du finns nu med på min blogglista.

    SvaraRadera
  3. Ja Hans vi hade en fin dag i Hjo med många upplevelser. kul att jag finns med på din blogglista.

    SvaraRadera