söndag 12 juni 2011

När tekniken inte fungerar som den ska

Vi kom hem i onsdags efter en skön vecka i vårt hus i Causses. Allt i huset var sig likt sedan vi lämnade det efter påsk utom en sak. Mina växter var döda!! Den programerade bevattningsanordningen hade lagt av och växterna hade inte fått något vatten. Olivträdet hade dock klarat sig därför att det stod så att regnvatten nådde krukan, det gjorde dock inte fikonträdet och vinrankan. Vi har köpt en ny vinranka men väntar med fikonträdet, det hade förvisso tappat alla blad men har vi tur så kanske det skjuter nya blad. Bevattningsmojengen programerades på nytt och sköttes sig exemplariskt hela veckan vi var nere. Dessutom är krukorna flyttade så att de nu kan nås av regnvatten också. Jag håller tummarna att det fungerar nu.





En av dagarna vandrade vi upp på vårt berg, vilket blev en härlig men spännande vandring. Nästan uppe på toppen ser vi färska spår av vildsvin i form av att de bökat och grävt upp en massa lökväxter. Dessutom ser vi fotspår i den rödbruna leran. Jag vet inte om de har ungar just nu men det är väl troligt, vi dessa tillfällen är de extra aggresiva sägs det. När vi såg detta och dessutom plötsligt inser att ett åskväder närmar sig ganska fort vände vi på klacken och började raskt att klättra nerför. Vi  mötte inga vildsvin och vi kom ända ner till byn igen innan störtregnet satte igång, vi fick ta skydd i en busskur i 30 minuter innan vi gick de sista minuterna till vårt hus.



                                          Utsikt över Causses et Veyran från berget

Fransmännen tar det här med mat och vin på fullaste allvar. I tisdags var vi i Marseillan, i denna lilla staden ligger tillverkaren av "Nolly Prat" en viktig ingrediens när du skall göra en god Dry Martini. Vi var där för att handla, samtidigt var det en skolklass på studiebesök som hade fått se tillverkningen. Studiebesöket för dessa elever som verkade vara i mellanskoleålder avslutades med provsmakning av vermouth...... Detta kan nog bara hända i Frankrike.

lördag 21 maj 2011

Causses et Veyran

Det är namnet på vår lilla by. Byn har knappt 700 innvånare, där finns brödbutik och en bar som även serverar dagens lunch. Ägaren till baren är ny sedan ett par månader och när vi var nere i påskas så berättade han att de också skall öppna en liten servicebutik. De tänker satsa på lokala varor när det gäller frukt och grönt och naturligtvis sälja vinet som producers i Causses. Vi åker ner i början på juni igen och då hoppas vi att butiken är öppen.

Jag skall försöka lägga in liten mer bilder när vi varit nere nästa gång. Kanske blir det några bilder från någon bergsvandring som vi planerar att göra då.

Det skall också bli något spännade recept efter nästa resa som jag vill förmedla.

Tills vidare får ni hålla tillgodo med dessa bilder.



Lavendelfält 


                                      





Förvildade kronärtskockor 

                                  

söndag 1 maj 2011

Skåpet på plats och fikonträd inköpt

Då var vi hemma igen efter en intensiv men väldigt trevlig påsk i Frankrike. Vi startade resan på fredag kväll genom att "checka in" på Stena till Kiel. Kvällen innan ägnande vi ett antal timmar åt att packa in allt vi ville ha med ner i skåpbilen. Vi fick med oss nästan allt, några saker får vänta tills i juli däribland ett fin blå kruka som oliven skall få stå i. Lugn jag ändrade mig inte, jag har köpt ett fikonträd också, men det är för stort för den blå krukan. Jag köpte fikonträd, olivträd och en vinranka allt tillsammans kostade under 400 kronor. Nu håller vi tummarna för att vi har programerat in en lagom vattning på Gardenasystemet vi installerat.

Förutom att packa upp och möblera njöt vi också av det fina vädret, det är inte mycket som slår att sitta och sippa på ett glas rosé på en bar i solskenet.

Lite äventyr hade vi också, när vi kommit ner till huset passade hyrbilen på att gå sönder. Jippi vi fick åka till en fransk bilverkstad och försöka beskriva problemet på franska och försöka förstå vad de svarade, men det ordnade sig, vi fick ett nytt fjäderpaket till vänster bak och kunde åka hem som planerat.

Här kommer några fler bilder, dels på skåpet på plats men också de små träden och lite annat smått och gott.

  
Britt-Mari valde att inte måla hyllorna, det var helt rätt att ha dem trärena, kycklingnätet i dörrarna blev också väldigt bra.




Inte så stora ännu men terassen är i söderläge, så får de bara tillräckligt med vatten kommer de snart att breda ur sig.






                                          Terassen


                                                   

söndag 3 april 2011

Snart i Frankrike

Om allt klaffar så är vi i Causses et Veyran om två veckor. Jag längtar såå mycket dit. Idag har jag varit och inhandlat ett Gardena bevattningsset som är första förutsättningen för att vi skall kunna odla något på vår terass. Så till påsk kommer jag att ställa kosan till en handelsträdgård för att inhandla mitt fikonträd. Kanske blir det någon mer växt, vi får se.

Med i skåpbilen som vi hyrt för att kunna ta ner lite möbler skall ett gammalt skåp få följa med. Skåpet skall stå i köket o fyllas med porslin. Det är Britt-Marie på Daisy Gårds och Inredningsbutik som fixat till skåpet. Jag har inte sett det färdigt själv ännu, men jag är säker på att det blivit fint.

Här ser ni en bild på skåpet innan Britt-Marie tog hand om det. Det kommer en ny bild på det när det är på plats i Frankrike.


söndag 13 mars 2011

Meny blir tavla

Oj vad tiden går fort, jag inser att det är två veckor sedan jag skrev något. Idag tänkte jag att jag skulle visa en vacker handskriven meny som jag fick på en middag för två år sedan. Menyn är handskriven av konstnären Birgitta Watz på ett handgjort papper. Temat på maten var ingefära vilket också syns på allt från rätterna till det illustrerade ingefärskruset. Jag har låtit rama in menyn och den väntar nu på att den skall få åka till vårt hus i Frankrike till påsk för att där pryda en vägg i vårt kök. Det tror jag Birgitta gillar, om jag inte minns fel så är hon mycket förtjust i Frankrike hon också.



söndag 27 februari 2011

Olivträd och fikonträd

Sist talade jag om vad jag skall odla på terassen i Frankrike och att jag var osäker på vad jag skulle välja. Nu har jag bestämt mig, det blir oliv och fikon, tack Isabella för tipset om att av de vackra fikonen kan jag göra sylt som är så god tillsammans med getost.
När det gäller oliver så finns det väldigt många sorter att välja på, det får bli den sort som de har att köpa där nere. Om jag tror att jag skall göra sylt av fikonen så tror jag att jag är lite mer realistisk när det gäller oliverna och egen olja. Det behövs cirka 5 kg oliver för att få en liter olja, så mycket tror jag inte att vi kommer att få från ett litet träd på vår terass, jag får fortsätta att köpa olja. Se hur vackert det är med mogna svarta oliver i det dovt gröna trädet. Bilderna nedan är tagna på en promenad nära vårt hus på julafton. På tal om oljor, om ni inte prövat valnötsolja någon gång så tycker jag att ni skall testa detta, lite av denna goda oljan på sallad är underbart gott.

söndag 13 februari 2011

I väntan på våren

Nu känns det segt, kan det aldrig bli vår. Jag kan konstatera att våren kommit till vår by i Frankrike, det är åtminstone 15 grader varmare än här. Jag längtar ner något aldeles väldigt men suck, jag måste vänta till påsk. Planera för huset och dess inredning är vad som håller mig livligt sysselsatt just nu. I lördags köpte jag en jättefin kudde som kommer att bli så fin att ha på vår säng därnere. Jag tror också att det skall vara möjligt att odla några växter i kruka nere på vår terass, med lite bevattningsslangar som man programerar skall de kunna klara sig även när vi inte är där. Två högst tre plantor har jag bestämt att det skall bli, frågan är bara vilka...... en oliv är ett måste sedan är frågan skall det vara fikon eller aprikoser eller citroner eller vinranka...... Fikonträd vill jag gärna ha för att mogna fikon är bland den vackraste frukt jag vet. Aprikosträd för att aprikoser är så goda, citronträd för att citroner är så färgglada. Vinranka för att huset finns mitt i Frankrikes största vindistrikt. Men det är kanske en blommande Bouganvilla jag skall ha... Finns det någon som vet vilka av dessa växter som är mest lättodlade på en söderterass i södra Frankrike? Tittar jag på termometern så visar den på minus sju, det känns helt overkligt att tänka sig att jag skall odla fikon eller citroner eller......