söndag 12 juni 2011

När tekniken inte fungerar som den ska

Vi kom hem i onsdags efter en skön vecka i vårt hus i Causses. Allt i huset var sig likt sedan vi lämnade det efter påsk utom en sak. Mina växter var döda!! Den programerade bevattningsanordningen hade lagt av och växterna hade inte fått något vatten. Olivträdet hade dock klarat sig därför att det stod så att regnvatten nådde krukan, det gjorde dock inte fikonträdet och vinrankan. Vi har köpt en ny vinranka men väntar med fikonträdet, det hade förvisso tappat alla blad men har vi tur så kanske det skjuter nya blad. Bevattningsmojengen programerades på nytt och sköttes sig exemplariskt hela veckan vi var nere. Dessutom är krukorna flyttade så att de nu kan nås av regnvatten också. Jag håller tummarna att det fungerar nu.

En av dagarna vandrade vi upp på vårt berg, vilket blev en härlig men spännande vandring. Nästan uppe på toppen ser vi färska spår av vildsvin i form av att de bökat och grävt upp en massa lökväxter. Dessutom ser vi fotspår i den rödbruna leran. Jag vet inte om de har ungar just nu men det är väl troligt, vi dessa tillfällen är de extra aggresiva sägs det. När vi såg detta och dessutom plötsligt inser att ett åskväder närmar sig ganska fort vände vi på klacken och började raskt att klättra nerför. Vi  mötte inga vildsvin och vi kom ända ner till byn igen innan störtregnet satte igång, vi fick ta skydd i en busskur i 30 minuter innan vi gick de sista minuterna till vårt hus.                                          Utsikt över Causses et Veyran från berget

Fransmännen tar det här med mat och vin på fullaste allvar. I tisdags var vi i Marseillan, i denna lilla staden ligger tillverkaren av "Nolly Prat" en viktig ingrediens när du skall göra en god Dry Martini. Vi var där för att handla, samtidigt var det en skolklass på studiebesök som hade fått se tillverkningen. Studiebesöket för dessa elever som verkade vara i mellanskoleålder avslutades med provsmakning av vermouth...... Detta kan nog bara hända i Frankrike.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar