söndag 10 mars 2019

I väntan på Frankrike, en liten tur till ett vintrigt Västergötland

Nu närmare sig Frankrike, jag längtar så efter lite ljumma vindar, grönska, knallblå himmel och doft av örter och mimosa.

I helgen har vi varit i Västergötland, turen var bestämd sedan jul. Jag fick en vinprovning med middag och övernattning i Tidaholm i julklapp av E. Ja ni läser rätt, vi var i metropolen Tidaholm, vilket var första gången för mig. Vädret var dassigt när vi lämnade Västkusten på lördag eftermiddag, snöblandat regn som förföljde oss hela vägen till Tidaholm.

Vårt mål var Vincontoret och en provning av viner från Lodi i Kalifornien. Vinerna var fantastiskt bra och representanten för familjen Langetwiins var en härlig amerikan som brann för familjens vinodling och vinproduktion. Som så mycket annat i landet "over there" så är det stort, familjen har 3500 hektar vinodling och för att kunna fortsätta att leva på sitt jordbruk så bestämde de sig för ett antal år sedan att också göra sitt vin själva, istället för att bara sälja sina druvor till andra tillverkare som till exempel till stora producenter som Gallo. Lodi har som vinproducerande område likheter med Languedoc, här har det tidigare varit mer kvantitet än kvalitet.

Vi smakade en Chardonnay och tre röda, en Cabernet Sauvignon, en Zinfandel och ännu en Zinfandel.

Vincontoret är en vinimportör som också ordnar vinprovningar och middagar och håller till på Vulcanön i Tidaholm i ett fint gammalt hus från tiden då där låg en tändsticksfabrik. Huset var före detta kontor till fabriken, de var varsamt renoverat.

Idag på vägen hem när solen sken över ett lätt snötäcke passade vi på att köra vägen om den lilla "byn" där min pappa kom  från och där min farfar bedrev mejeri under ett par decennier. Jag är övertygad om att min förtjusning för ost kommer härifrån liksom mitt matintresse både när det gäller matlagning och produktion. Jag minns fortfarande från när jag var liten och mejeriet redan var nedlagt men att lokalen användes för lagring av ost, den mycket specifika doften av paraffin och lite syrlig mjölk.

En trevlig helg om än något kall.
De tre röda finns på systemet i beställningssortimentet.
Som förrätt var det en mycket god soppa på sötpotatis med bacontimbal och små kycklingspett. Det fungerade utmärkt till Chardonnay. Sötman i sötpotatisen balanserade upp chilin på spetten och sältan och det rökta från baconet så det blev en perfekt match till vinet.
Vincontoret med floden Tidan utanför knuten.

Här är huset som var bostad och mejeri, det senare i bottenplan. På den tiden var det ljust rappat. Jag minns hur stort jag tyckte det var när jag var liten...


Här är en interiörbild från mejeriet från slutet av 20-talet. Min farfar rör i ostmassan och den lille parveln till vänster i bild är min pappa. Tekniken har gått framåt men jag är inte säker på att osten är godare nu. En bit av en väl lagrad hushållsost från min farfar hade säker passat utmärkt till något av vinerna vi fick igår:) 


1 kommentar:

  1. De i Tidaholm verkar rätt aktiva. Vi körde förbi härom året "i Arns fotspår" och det var en gullig ort. Roligt med dina förfäders arv, fint foto på din farfar.

    SvaraRadera