fredag 3 april 2015

Mitt franska språkäventyr

Nu är 10 dagars förkovrande i franska språket till ända.

Det har varit jobbigt, nyttigt, roligt och mellan varven lite ensamt men absolut något jag gärna gör om igen. Jag var lite orolig för att umgås så mycket med mig själv innan jag reste men det har gått riktigt bra. Fyra timmars franska varje dag, mycket promenader och ordentligt med sömn har varit väldigt bra för mig. Glädjen när man får till flera meningar i följd utan att staka sig är stor. Men drömmen om att prata franska som jag pratar engelska är långt ifrån att bli uppfylld ännu. Ja  jag vet det finns ingen genväg, det är övning och åter övning som gäller.

Nyon med omgivningars som jag tillbringat mina senaste 10 dagar i är oerhört vackert. Det ligger i Haut Provence och här har olivodling lika stor betydelse som vinodlingen i Languedoc.

Olivträdet är enligt min mening det vackraste träd som finns. Med sina knotiga stammar och ofta med en väldigt hög ålder är de så vackra. Den härliga lite matta gröna färgen är så vacker till klarblå himmel. Tyvärr har det kommit en liten otäck insekt som förstörde skörden förra året. Elakingen har sitt ursprung i södra Italien och ingen vet ännu hur man skall få bukt med den.

Här följer en bildkavalkad från Nyons.Varje torsdag är det en stor marknad i Nyons. Här erbjuds typiskt provensalskt porslin.Härlig färsk sparris.Lite nogat från Montelimar kanske?Goda getostarVill man få sin franska stol lagad med ny repsitts så kan man ta med den till marknaden.En av alla trevliga restauranger i Nyons.Förrätten var vacker som en tavla och underbart god.Detta olivträdet är minst 200 år. Ett träd ger ungefär 1 liter olja.Gamla delen av staden är väldigt fin med sina branta och smala kullerstensgator gator.


I Nyons har man traditionellt fött upp silkesmaskar för Lyons sidentillverkning. Maskarna föddes upp på Mullbärsträdens blad. Bladen hade inte hunnit komma ännu på dessa träd som har ett mycket karakteristiskt utseende.

6 kommentarer:

 1. I Nyns har jag aldrig varit men väl i Haute Provence - vandrat en gång i tiden.
  Glad påsk!

  SvaraRadera
 2. Hej Sandra! Vill du dela med dig av din kursarrangör i Nyons? Jag längtar efter att få ägna mig åt språket nån vecka! Önskar dig en skön påsk! Boel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min lärare i Nyons nås på denna adress, lapetiteprovencale@gmail.com
   Glad Påsk!

   Radera
 3. Väldigt fina bilder ... och jag håller med. olivträd är vackra!

  SvaraRadera