tisdag 17 mars 2015

Nedräkningen har börjat

Snart är jag i Frankrike igen. Om en vecka börjar jag min träning i franska. Jag skall åter vara i Nyons och prata franska "face to face" 4 timmar om dagen. Detta skall jag göra i en och en halv vecka. Vi får väl se om jag åter börjar drömma på franska som jag gjorde förra gången jag var där. Vad jag skall göra resten av timmarna vet jag inte riktigt, jag är så van att jobba, jobba så jag blir riktigt fundersam hur jag skall få tiden att gå. Nyons ligger i Haut de Provence uppe i bergen och är en väldigt fin liten ort med vackra omgivningar. Jag skall försöka vandra en hel del, minst en halv mil varje dag. Jag skall läsa och jag skall umgås med mig själv, vilket känns lite läskigt. Det finns en liten biograf i byn så jag kanske kan gå och se någon fransk film någon kväll och sedan får jag väl ta ett glas vin då och då på någon av barerna som finns. Jag kommer att ha självhushåll så jag får väl fixa egen mat i alla fall en del av dagarna. Jag älskar att laga mat men det är lite trist att bara laga till sig själv, men med lite härliga vårprimörer och lite ostar skall det nog fixa sig. I Nyons finns det ett vinkooperativ, inläggning av deras berömda svarta oliver och utvinning av lavendelolja. Det finns en väldigt fin butik i anslutning till kooperativet där man dels kan titta på en utställning om hur olivodling och produktion går till plus att handla både vin, oliver och diverse lavendelprodukter.


Efter denna duvning i det ädla språket tar jag mig vidare till Marseille där E kommer med flyg. Påsken hoppas vi få njuta av i vårt älskade Languedoc.
Trevlig restaurang som en svensk driver tillsammans med sin franska fru. jag vill minnas att han var från Göteborg från början men hade levt väldigt länge i Karibien innan de hamnade i Nyons och öppnade La Farigoule.Den franska målarkonsten att "lura ögat" finns även här.Runt Nyons odlas väldigt mycket lavendel. det är ju fel årstid nu men ett besök i juli kan rekommenderas. Doften är underbar och surrandet av insekter bedövande.Som sagt vin, oliver och lavendel förädlas här. Sämre plats kan man vara på.9 kommentarer:

 1. Låter som ett fantastiskt sätt att "få in" franskan. Och platsen låter även den helt underbar. Kan vara skönt att vara helt på egen hand, varva ner, låta dagarna avlösa varandra, promenader o böcker, innan ni är i huset i Languedoc. Längtar man efter det svenska, då går man ner till restaurangen o får lite gravlax tillsammans med svenskan :D

  Elisabeth/Örnen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det skall bli skönt med lite ledigt och att vila ögonen på vacker natur.

   Radera
 2. Åh vad härlig studie/semester! Hur hittar man detta? Skulle också vilja förkovra mig i franska på plats! Några tips du vill dela med dig av? Kram Boel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag återkommer med namn o kontakt i Nyons Boel.

   Radera
 3. Lycka till med franskan - låter som ett bra sätt. Trompe l'oeilen - dörren är målad, tror jag. Men stenarna runt omkring, är de också målade? Det går faktiskt inte att se tycker jag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ganska säker på att stenarna också var målade. Jag kollar nästa vecka och ger besked.

   Radera
 4. Det där skulle jag behöva! Fast jag börjar med madamen i Cessenon, så får vi se! Kanske ses vi i Languedoc i påsk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kanske behöver madamen i Cessenon också... Fast jag har inte tagit kontakt med henne ännu. Skulle vara kul att ses i påsk. Hur länge är ni där? Är ni mycket uppbokade?

   Radera
 5. En sådan kurs skulle jag också behöva. Var i Paris just och det var första besöket i la France på ett och ett halvt år. Franskan tar stryk, knappt ett ord har jag läst, hört eller uttalat på den tiden. Det märks.

  SvaraRadera