tisdag 31 december 2013

Kuba via Paris

Denna jul och nyår är den första sedan vi köpte vårt hus i Causses som vi inte har varit i vårt andra hem. Det närmaste vi varit är mellanlandningarna i Paris till och från Havanna.

Vi har firat en annorlunda jul i ett annorlunda land. Kuba är ett land som är svårt att förstå fullt ut men samtidigt väldigt lätt att bli förälskat i. Kuba är en gryta av känslor som far åt alla håll. Havanna bjuder på ett skådespel av puttrande amerikanska femtiotalsbilar, flagnande kolonialbyggnader, musikglädje och toner av salsa i vart och vartannat hörn. Men där finns också en stor fattigdom och man anar många människors längtan efter en osedd värld.

Förutom Havanna besökte vi odlingar av både sockerrör, tobak och kaffe, vi vandrade i orörd natur långt uppe i bergen och vi badade i Karibiska havet, bland annat i Grisbukten. Vi har dansat salsa i Trinidad och vi har firat jul i ett privat hem där enda likheten med vår jul var att vi fick griskött och de hade en julgran. Glöggen var utbytt mot romdrinkar och dansen runt granen blev salsa med värdparet.

Vi hade en väldigt bra guide med oss på stora delar av resan, tack vare honom fick vi väldigt ingående beskrivit hela Kubas historia. Thank you Emilio!

Som sagt Kuba är lätt att tycka om även om mycket känns konstigt där. Man åker dock inte dit för matens skull, den var enahanda och inte alls särskilt spännande. Det var dock kulturen och alla både vackra och färgglada hus och bilar.

Här kommer ett smakprov på vad vi såg och upplevde. Fortsättning följer nästa år, då kommer ni att få se en kavalkad av färgglada hus, kakel och lite annat smått och gott.

En av alla de färgglada och ömt vårdade femtiotalsbilarna, det var en glädje att både titta på dem och att åka i dem.


Ständigt närvarande!


Mojito är den vanligaste drinken på Kuba men Daiquiri och Kuba Libre var också alternativ om man gillar rom. Gillar man inte rom hade de riktigt god öl.


Tobaksblad på tork.


En av alla gator i Trinidad, staden är utsedd till UNESCO världsarv.
Granen av plast blinkade i alla möjliga färger hemma hos Umberto.


Julkrubba i kyrkan i Trinidad


Nästa naturlig storlek på denna, vore något att ha som juldekoration hemma!


Sida vid sida med upprustade hus fanns alldeles förfärligt förfallna hus, faktum är att i Havanna var de flesta väldigt slitna, i många såg man att det endast var ett fåtal lägenheter som fortfarande var beboliga. Översta våningarna saknade ibland tak men ändå bodde folk längre ner i husen.


Karibiska havets klarblå vatten, dock inte mer än 22 grader varmt.


Hos Umberto på julafton, vårt rum med egen liten uteplats.

2 kommentarer:

  1. Välkomna hem och god fortsättning! Vilka härliga, färgstarka bilder. Konstigt att inte maten var lika färgstark.... ser fram emot fler bilder och info om er resa!

    SvaraRadera
  2. God fortsättning!
    Ja det var mycket färger o känslor men inte när det gällde maten, tyvärr.

    SvaraRadera