söndag 8 december 2013

Cahors ännu en spännande plats att besöka

Vi öppnade en flaska rött vin som vi fått via Vinlådan som vi prenumererar på, "Sommelierens personliga favoriter", de väljer ut personliga kvalitetsviner från Europa. De två sommeliererna bakom www.vinlådan.nu är Emil Persson och Joel Bergström Agerskov. I lådan finns det alltid en vinmeny med beskrivning av de olika producenterna, provningsnoteringar samt ett eller två recept som passar till vinerna. De letar efter goda och spännande viner från ambitiösa producenter och ofta är det ekologiska viner. Eftersom vi har vårt paradis i det vintäta Languedoc har vi flera gånger tänkt att vi skulle skippa vinlådan eftersom vi har möjligheten att testa så mycket nya viner på plats i Languedoc men det har varit så många goda och intressanta viner så för det mesta tar vi lådan när den kommer.

Ett sådant gott vin testade vi nu i helgen, det var från Cahors. Vinerna domineras av druvan Malbec med lite inblandning av Merlot och Tannat, de är mörka viner, rika på tanniner och därmed också lagringsdugliga.

Cahors ligger i sydvästra Frankrike och jag måste erkänna att jag aldrig hört talas om orten tidigare, men nu har det googlats och genast vaknade intresset för att besöka denna medeltida stad som verkar vara väldigt fin. Besöket får väl också innehålla några besök hos vinproducenter, vi var väldigt förtjusta i detta vin som hunnit få mjuka tanniner och var väldigt smakrikt.Vinet avnjöts tillsammans med lammfilé kryddad med vitlök och vår egen rosmarin som jag lyckades klippa lite från innan snön kom, till detta en krämig rotsaksgratäng


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar