söndag 11 november 2012

Jul vid sydligare breddgrader

Då var det äntligen bestämt att vi firar jul tillsammans i Causses. Fyra av oss åker med Nowegian till Barcelona och I &I kommer med Air France några dagar efter till Montpellier. Mina flygpoäng som jag sparat ihop genom mina långa resor över Atlanten hopknycklad i turistklassen passade perfekt att göra slut på till Montpellier. Jag som alltid tänkt att det är nog lite krångligt att använda dem insåg att det var jättelätt och poängen bara "försvann"  när jag bokade resan för två personer. Men det gör inget jag är så glad att det till slut gick att ordna så att vi alla skall vara i Frankrike.

Jag tror inte det blir så väldigt mycket av traditionell julmat, det får snarare bli gåslever, pilgrimsmusslor, champagne och andra läckerheter. Jag kanske skall prova på att göra helstekt anka eller en god kaningryta. Det blir i alla fall inget vildsvin denna gången. Förra året firade vi inte jul men nyår därnere tillsammans med våra vänner, då hade jag beställt ett helt vildsvinslår. Det var gigantiskt och det levererades av jägaren vid dörren med nedersta delen av benet intakt med päls och klöv. E fick ta fram sågen för att få av den delen så att jag skulle kunna hantera styckningsdetaljen. Jag hade tänkt att jag skulle helsteka låret men insåg att jag inte skulle få plats med det på ett bra sätt i ugnen så det blev istället gryta på vildsvin.

Vi får väl se vad vi får för väder, det kan bli allt från soligt och strax under 20 grader till närmare nollstrecket, det kan också vara regnigt och 10 grader, precis som i Göteborg idag... Vi hoppas på det bästa och jag är säker på att vi får några dagar som är bra.

Det skall också bli spännande att se om det öppnat någon ny restaurang/bar i byn. Senast när vi var nere fixades o fejades det i lokalerna som stått tomma sedan i början av juni när Tim stängde.


 
 
 
 
 
 
Solnedgång annandag jul 2011
 

2 kommentarer:

 1. Vi har med en liten julkonservativ sjuårig guddotter ner till Languedoc och då lär vi få fixa både köttbullar, skinka och julgran, annars blir det ingen riktig jul!
  Men vi skall nog få plats med franska godsaker också:-) Det blir våra första vinterveckor i huset och vi ser fram emot det alldeles väldigt! Hoppas förstås på några dagar av den där vädervarianten som snarare säger 18 grader än 8, åtminstone i solen mitt på dagen…

  SvaraRadera
 2. Köttbullar har jag gjort därnere och de blev ok även om färsen jag fick tag i var lite grov, men hur gör ni med skinka? Skall ni ta med er en från Sverige och tillaga därnere? Julgran har ju fransmännen också så det blir nog inga problem.
  Vi har en konservativ 20 "plussare" som säger att han kommer att sakna Kalle Anka....
  Jag kanske tar med mig lite hemgjorda pepparkakor om jag hinner baka några innan vi åker.

  SvaraRadera