måndag 19 november 2012

Vårt franska köksbord

Jag försöker få vårt kök här hemma i Sverige att ha lite av ett franskt bondköks atmosfär. Nu har äntligen bordet som vi beställde för 2 månader anlänt och jag är väldigt nöjd. Det är ett massivt ekbord som är vitoljat och "färdigslitet" med gropar, maskhål och repor redan på plats. Det är gjort med en sådan känsla så jag bara älskar bordet. Vi har beställt det i en möbelbutik i Göteborg men det visade sig att det är tillverkat nere i våra trakter i södra Frankrike, så det är verkligen ett franskt bord. Vårt köksbord i Causses är inte mer franskt än att det är köpt på IKEA i Montpellier, visserligen målat av mig på plats i Frankrike.
Eftersom jag gillar matlagning så såg jag min chans att laga lite "tapas" för att fira bordets ankomst till oss. Jag skulle "bara" testa några olika mumsbitar som vi skulle ha tillsammans med champagne, innan jag var färdig i lördags hade det hunnit bli 7 olika små rätter. Laga mat när jag har tid och inte är stressad är verkligen avkoppling för mig.
Här kommer några bilder på bord och mat.


"Färdigslitet"


Rödlöksconfit & rökt kalkon

Till jul skall jag byta ut rökt kalkonbröst mot rökt ankbröst som finns att köpa i vilken livsmedelsbutik som helst i Frankrike.


Rödlöksconfit
2 Rödlökar
2 msk Muskovadosocker
1 tsk Äppelcidervinäger
Olivolja

Skiva rödlöken tunnt och fräs den mjuk i oljan. Tillsätt socker och vinäger och låt sockret smälta.

Rödlöksconfit passar som tillbehör till många andra rätter också, testa ihop med ost eller istället för gelé eller varför inte tillsammans med en hemlagad hamburgare.

1 kommentar:

  1. Ser fantastiskt ut - både mat och bord! Helt rätt att skapa lite Frankrike hemmavid!
    Jag gör tvärtom och tänker att det skall vara modernt och avskalat i vår nybyggda lägenhet men det blir aldrig så iallafall, för innan jag vet ordet av har det allt antagit ett lantligare, aningen frankofilt stuk… Kanske för att jag trots allt tycker att det är så mycket mysigare!

    SvaraRadera