torsdag 6 januari 2011

Vin i Languedoc

Regionen heter Languedoc-Roussillon och är den största i Frankrike, sammanlagt utgör den en tredjedel av hela Frankrikes vinodlingsareal och är nästan sex gånger större än Australiens alla vingårdar. Många hävdar att detta område är den Franska vinodlingens vagga. Från i början av 1800-talet och framåt har detta området varit mer känt för kvantitet än kvalitet, något som man de senaste 25 åren ihärdig jobbat för att ändra på. Idag finns en sprudlande entusiasm att testa nya sätt att producera vin på och som man  lyckats väldigt bra med. Området har också många olika både klimatiska och geologiska förhållanden, vilket gör att man kan odla många olika sorters viner.

"Vårt vinområde" är Appelation St-Chinian,  med det menar jag den delen dit byn där vårt hus finns i hör till.  Dessa vingårdar ligger väl skyddade av bergen från de nordliga vindarna, tillsammans med den karga jorden och bergens vilda vällukter produceras här nu många spännande viner, framför allt röda men också rosé med mycket karaktär. Vanligaste druvorna är Carignan, Cinsault, Syrah, Grenache och Mourvèdre.

Ett annat exempel på ett stort historisk vin och som kanske inte så många här i Sverige känner till är "Blanquette de Limoux".  Det produceras sydväst om Carcassonne av druvan Mauzac och gör anspråk på att vara det första moussernade vinet i världen. 1531 framställde man det första bubblande vinet här, mer än 100 år före Champagne påstod sig kommit på det. Är det lika gott då? Champagne är alltid Champagne men en torr Limoux av god kvalité är inte så tokig. Pröva när ni har chansen, ibland finns det på Systemet.

3 kommentarer:

  1. Är Limoux också bäst serverad kall, torr och gratis?

    SvaraRadera
  2. Vallée des Aigles Blanquette de Limoux Brut (nr 77262) verkar vara nytt på Bolaget från januari.

    SvaraRadera
  3. Det finns ett till på Systemet såg jag nyligen, det heter Delmas Brut,Crémant de limioux (7694)

    SvaraRadera