söndag 30 januari 2011

Recept på surdegsbaguetter

Jag lovade ju recept på mina surdegsbaguetter, här kommer det.

Rågsurgrund

Dag 1
100 g (1 dl) ljummet vatten
30 g (1/2) dl ekologiskt rågmjöl

Rör ihop och lägg i en rymlig glasburk med lock, sätt på locket men inte så det blir helt tätt. Det funkar med gladpack lite löst över också. Ställ burken på ett varmt ställe och låt den stå i 3 dygn, skaka lite försiktigt varje dag.

Dag 4
100 g (1 dl) vatten
90 g (1 1/2) dl mjöl

Blanda i det nya vattnet o mjölet.

Dag 5
100 g (1 dl) vatten
60 g (1 dl) mjöl
Nu har det börjat jäsa men det luktar inte så gott. Häll ut allt utom 1/2 dl o fyll på med vatten och mjöl.

Dag 6
Upprepa samma som dag 5.

Dag 7
Om surdegen nu rest sig och liknar chokladmousse i konsistensen är den färdig att använda. Nedan kommer receptet på baguetterna.

Baguetter

100 g (1 dl) rågsurgrund, resten sparar du i en glasburk med lock i kylen, kan sparas minst 2 veckor, nästa gång du skall baka fyller du på med 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl o låter stå över natten-
200 g (2 1/2) dl) vetemjöl, helst Manitoba Cream annars vetemjöl special
100 g (1 1/2) dl) rågmjöl
350 g (3 1/2) dl ljummet vatten
Blanda allt o täck med plastfolie och låt stå varmt (22-24 grader), låt stå minst 12 timmar gärna ett helt dygn.

Efter denna tid tillsätts följande:
300 g (3 dl) vatten
700 g (11 1/2 dl) vetemjöl, Manitoba eller special

Kör allt i degblandaren 8 minuter därefter tillsätt 20 g (1 msk) salt o kör i ytterligare 2 minuter.

Nu skall degen jäsa i 3-5 timmar till dubbel storlek. Därefter knådas degen försiktigt och delas upp i 3 delar som formas till baguetter. Låt dessa jäsa ca 1 timma innan de skall in i ugnen. Om du inte har en baguetteform så låt dem jäsa på en mjölad och veckad handduk, detta för att de skall ha stöd i sidled, annars flyter de ut och blir mer platta.

In i ugnen på 275 grader. När de fått ordentligt med färg är de färdiga, detta tar  15-20 minuter.

Njut med Bregott med havssalt!

Lycka till med baket! Ge inte upp om det inte blir perfekt första gången, det kräver lite träning men det är det värt.

2 kommentarer: