tisdag 2 januari 2018

Gott Nytt År!

2017 års sista inlägg blev aldrig av, jag var fast i köket ända tills gästerna kom.  Jag gillar att laga mat till nära och kära så jag klagar inte. Samtidigt som jag lagade mat lyssnade jag på matpoddar som jag aldrig har hunnit lyssna på tidigar, det var både mysigt och lärorikt. Framför allt lyssnade jag på Meny men också på några avsnitt av Chefs Chat.

Det blev inget nyår i Frankrike i år heller, vilket var lite trist, främst för att jag gärna hade sett lite blå himmel och andats lite klarae luft än den dimmiga grå som verkar ha parkerat sig över västra Sverige.

Hur som helst så blev maten till nyårsfirandet som jag tänkt mig och vi hade trevligt tillsammans. Vi har firat nyår tillsammans i snart 20 år så det gäller att ha fantasi för att inte upprepa sig. Under väldigt många år ade vi alltid ett tema för firandet. Det har varierat från romerskt tema, indiskt, latino, afrika till någon färg. Två gånger har vi firat hos oss i Frankrike, då var temat "bara" Frankrike. Firar man nyår i Frankrike så är ostron ett obligatoriskt inslag.





Vitt, silver och kristall fick bli årets tema, inte så fantasifullt kanske men fint tycker jag.







Servetterna är det närmaste Frankrike vi var. De är nämligen gamla näsdukar som jag köpt på loppis i vår by. Varje servett/näsduk har ett handbroderat monogram.




Det kändes bra att mamma och pappas bröllopsglas fick vara med.




Även mamma och pappas ljusstakar i kristall platsade.




Det här var vad som bjöds.




Men först lite Champagne och lite smått att starta med.




R.Pouillon är en lite odlare från byn Mareuil-sur-Ay. En otroligt god champagne med en ganska mörk färg, nästan som en mycket ljus rosé.




Förrätten färdig för bordet.




Fisksymfonin bestod av gravad lax, sotad lax och gravad hälleflundra, till det sojamajo, rostad svartkål, blomkålspuré.




Till detta drack vi en väldigt trevlig Pinot Gris från Alsace. Vi fick detta vinet av B. i våras och vi hade aldrig provat det tidigare men det är absolut inte sista gången. B. hade köpt det på plats men jag ser att det finns i beställningssortimentet på Systemet. Det passade utmärkt till fisken.



Till renfilén drack vi ett vin från vår by. Syrah, Grenache och Mouvedre är de tre druvorna i detta välgjorda vin. Tonen av vitpeppar och chaketurier från Syrah var framträdande och trots att det var från 2007 fanns det fortfarande en syra i det som gjorde det till en lyckad kombination till renfilén.




Lyxig choklad från Ukraina avslutade kvällen.












onsdag 27 december 2017

Kulinariska upplevelser från länder besökta under året

Jag reser en del i mitt jobb, ganska ofta långt bort. En av de mest givande delarna att resa är att prova olika matkulturer. Fast ni vet ju vart jag helst åker, ja just det, till Frankrike, ett land som verkligen är ett matland. Fransmännen tar ju sitt matarv och kulinariska rätter på stort allvar. Det är både härligt och ibland lite störande, mest  är det härligt tycker jag.

Häng med nu om ni vill, här kommer en rad länder och maträtter som jag antingen provat på restaurang eller lagat själv.



I februari var jag i Indien. Här är en bild på dosa, en tunn pannkaka gjord på fermenterat rismjöl. Till detta serverades det olika typer av linsröror. Jag tycker om indisk mat, men bäst är det på distans, till exempel i London så man inte riskerar att bli sjuk av det man äter.




En banan slank ofta ner till frukost också.




I april var vi i våra franska hemtrakter. Vi besökte Castelnaudary och åt Cassoulet till lunch. Det är en härlig rätt om man gillar bönor och är hungrig, det är verkligen mättande.




Också gott men mindre mättande, ostron från Bouzigues.




Satayspett i Indonesien.




Nasi Goreng också i Indonesien




Indonesisk buffé, här fanns komage för den som så önskade.




Vegetariska vårrullar i Vietnamn




En helgutflykt till Halmstad och Höganäs bjöd på färsk svensk sparris.




Bordeaux i början på juni och ännu mera ostron.




Tiraditos på tonfisk, La Mar i San Francisco.




Stekta gröna tomater i en sås på rökt paprika. En härlig förätt som vi fick i Oregon.




Fransk korv med mos. I Saint Flour i Auvergne testade vi den lokala lammkorven med potatismoset Aligot, med smält ost, helst en lokal ost som Tomme de Laguiole. Gott men lite mastigt som lunch mitt i juli.




Min franska fisksymfoni på nyfyndade ostrontallrikar.




Fiskrätt i Kina, riktigt god.




Oerhört god risotto i Italien. Lika god som risotto är lika dåligt gör sig denna rätt på bild.




Tiraditos på La Mar i Lima.






Avslutar med en bild på skaldjur från Västkusten, för det är ändå alltid det som jag längtar mest efter när jag varit ute o rest.

Det blir spännande att se vad 2018 bär med sig när det gäller resmål och mat. 


















onsdag 20 december 2017

Peru i december

Nu har det nästan gått en hel månad sedan senaste blogginlägg. Tiden går så fort, speciellt som jag varit ute o rest igen, dock inte till Frankrike tyvärr. Tio dagar i Colombia och Peru blev det för jobbets räkning. Spännande, intressant och väldigt tröttande. Väl hemma igen har jag försökt hinna med jobb, träning och julfix. Det har gått sådär framför allt med julfixet. Men med en liten gran, massor av julblommor och ännu mera ljus kommer man långt. Så länge det luktar hyacint i huset och ljusen brinner är jag ganska nöjd. Till helgen blir det gravning av lax, mitt favoritrecept med kardemumma, färsk ingefära och skal av både citron och apelsin. Visste ni att större delen av all kardemumma odlas i Guatemala på cirka 1000 meters höjd. Kardemumma är dock inte inhemsk i Guatemala utan fördes dit från Indien för cirka 100 år sedan. Detta innebär att man inte har någon tradition av att använda kardemumma i sin matlagning. Jag älskar kardemumma och den gravade laxen kryddad men denna underbara krydda är verkligen god.

Det blev inte speciellt mycket fritid men en lördag i Lima blev det. Då hann vi med både promenad utefter vattnet, gå på Indianmarknaden och äta på cevicherian La Mar. Jag har varit på La Mar tidigare och älskar alla deras ceviche, tiraditos, causa och andra härliga fiskrätter. La Mar startades av Gaston Acurio, mannen som satt peruansk mat på världskartan.

Här följer lite bilder från Lima, både på hus och mat.




Utsikt över Stilla havet från Miraflores




Gatubild Miraflores




Restaurangen öppnade klockan 12 och vi var där kvart över 12 och fick plats direkt, men en halvtimma senare fick folk köa för att komma in.




Tre goda såser att starta med, den gula är gjord på chilisorten Amarillo och den röda på Rocoto. Båda dessa är peruanska chilisorter som i princip inte odlas någon annanstan i världen. Utom på min terass i Frankrike... jag tog hem några frukter för ett par år sedan och pillade ur fröerna. Amarillo är min favorit bland chilisorter, den är lagom het och har en härlig fruktighet.




Tre olika sorters ceviche, mums.




Causa, en typisk peruansk rätt gjord på potatis med olika toppings.



Tiraditos



Lime, chili och lök alla viktiga ingredienser i ceviche.



Plus fisk såklart.



Titta vad jag såg, en liten påminnelse om Frankrike.



Ett fruktstånd i ett hål i väggen.



Jag gillar hur de tar ut svängarna med färger.



Mera färg!



Blommorna matchar huset.



Till och med ölflaskorna var färgrika. Hur smakade ölet, jag har igen aning...



Däremot vet jag hur Pisco sour smakar. Pisco är destillat på druvor, till piscon tillsätts limesaft och lite socker och mixas med äggvita. Drinken avslutas med lite Angostura på toppen. En drink som finns överallt i Peru. Pisco sour och ceviche en oslagbar kombination enligt min åsikt.



En inbjudande meny får avsluta bildkavalkaden.














lördag 18 november 2017

Sen sist

Tiden rullar på i raskt tempo och snart är det bara en månad kvar till jul.
November tillhör inte favoritmånaden men så här långt har det gått över förväntan. En långhelg i Italien har hjälpt upp den gråa november en hel del. Vi hade riktigt fint väder med 18 grader på dagen, naturligtvis kallare på kvällen och natten. Den speciella doften på höst och vinterkvällar som jag gillar så mycket från från Languedoc fanns även här. Plötsligt kom längtan över mig att gå en liten kvällspromenad i vår lilla by... Doften är en blandning av pinje, örtkryddor och lite vedeldning, så underbar och så hemtam från mitt franska liv.




Resten av november har mest varit arbete, långa promenader och lite matlagning.



Lago Maggiore


Lago Maggiore, taget 10 minuter senare än bilden innan.



Nyplockade clementiner.



Vintunna kan användas till mycket.



Italiensk antipasti



Lago Maggiore



Fisknät på tork på Isola Pescatore






Från Stresa upp med linbana, långt där nere är Lago Maggiore



Visst är savoykål väldigt vacker?



Hembakad glutenfri baguette.



Skaldjur från västkusten är allra bäst på hösten, en liten tröst i höstmörkret.



Strimlor av svart morot blev fint på smörgåstårtan.


En riktigt fin november även om jag inte fått trampa fransk mark.