onsdag 20 december 2017

Peru i december

Nu har det nästan gått en hel månad sedan senaste blogginlägg. Tiden går så fort, speciellt som jag varit ute o rest igen, dock inte till Frankrike tyvärr. Tio dagar i Colombia och Peru blev det för jobbets räkning. Spännande, intressant och väldigt tröttande. Väl hemma igen har jag försökt hinna med jobb, träning och julfix. Det har gått sådär framför allt med julfixet. Men med en liten gran, massor av julblommor och ännu mera ljus kommer man långt. Så länge det luktar hyacint i huset och ljusen brinner är jag ganska nöjd. Till helgen blir det gravning av lax, mitt favoritrecept med kardemumma, färsk ingefära och skal av både citron och apelsin. Visste ni att större delen av all kardemumma odlas i Guatemala på cirka 1000 meters höjd. Kardemumma är dock inte inhemsk i Guatemala utan fördes dit från Indien för cirka 100 år sedan. Detta innebär att man inte har någon tradition av att använda kardemumma i sin matlagning. Jag älskar kardemumma och den gravade laxen kryddad men denna underbara krydda är verkligen god.

Det blev inte speciellt mycket fritid men en lördag i Lima blev det. Då hann vi med både promenad utefter vattnet, gå på Indianmarknaden och äta på cevicherian La Mar. Jag har varit på La Mar tidigare och älskar alla deras ceviche, tiraditos, causa och andra härliga fiskrätter. La Mar startades av Gaston Acurio, mannen som satt peruansk mat på världskartan.

Här följer lite bilder från Lima, både på hus och mat.
Utsikt över Stilla havet från Miraflores
Gatubild Miraflores
Restaurangen öppnade klockan 12 och vi var där kvart över 12 och fick plats direkt, men en halvtimma senare fick folk köa för att komma in.
Tre goda såser att starta med, den gula är gjord på chilisorten Amarillo och den röda på Rocoto. Båda dessa är peruanska chilisorter som i princip inte odlas någon annanstan i världen. Utom på min terass i Frankrike... jag tog hem några frukter för ett par år sedan och pillade ur fröerna. Amarillo är min favorit bland chilisorter, den är lagom het och har en härlig fruktighet.
Tre olika sorters ceviche, mums.
Causa, en typisk peruansk rätt gjord på potatis med olika toppings.TiraditosLime, chili och lök alla viktiga ingredienser i ceviche.Plus fisk såklart.Titta vad jag såg, en liten påminnelse om Frankrike.Ett fruktstånd i ett hål i väggen.Jag gillar hur de tar ut svängarna med färger.Mera färg!Blommorna matchar huset.Till och med ölflaskorna var färgrika. Hur smakade ölet, jag har igen aning...Däremot vet jag hur Pisco sour smakar. Pisco är destillat på druvor, till piscon tillsätts limesaft och lite socker och mixas med äggvita. Drinken avslutas med lite Angostura på toppen. En drink som finns överallt i Peru. Pisco sour och ceviche en oslagbar kombination enligt min åsikt.En inbjudande meny får avsluta bildkavalkaden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar