tisdag 2 januari 2018

Gott Nytt År!

2017 års sista inlägg blev aldrig av, jag var fast i köket ända tills gästerna kom.  Jag gillar att laga mat till nära och kära så jag klagar inte. Samtidigt som jag lagade mat lyssnade jag på matpoddar som jag aldrig har hunnit lyssna på tidigar, det var både mysigt och lärorikt. Framför allt lyssnade jag på Meny men också på några avsnitt av Chefs Chat.

Det blev inget nyår i Frankrike i år heller, vilket var lite trist, främst för att jag gärna hade sett lite blå himmel och andats lite klarae luft än den dimmiga grå som verkar ha parkerat sig över västra Sverige.

Hur som helst så blev maten till nyårsfirandet som jag tänkt mig och vi hade trevligt tillsammans. Vi har firat nyår tillsammans i snart 20 år så det gäller att ha fantasi för att inte upprepa sig. Under väldigt många år ade vi alltid ett tema för firandet. Det har varierat från romerskt tema, indiskt, latino, afrika till någon färg. Två gånger har vi firat hos oss i Frankrike, då var temat "bara" Frankrike. Firar man nyår i Frankrike så är ostron ett obligatoriskt inslag.

Vitt, silver och kristall fick bli årets tema, inte så fantasifullt kanske men fint tycker jag.Servetterna är det närmaste Frankrike vi var. De är nämligen gamla näsdukar som jag köpt på loppis i vår by. Varje servett/näsduk har ett handbroderat monogram.
Det kändes bra att mamma och pappas bröllopsglas fick vara med.
Även mamma och pappas ljusstakar i kristall platsade.
Det här var vad som bjöds.
Men först lite Champagne och lite smått att starta med.
R.Pouillon är en lite odlare från byn Mareuil-sur-Ay. En otroligt god champagne med en ganska mörk färg, nästan som en mycket ljus rosé.
Förrätten färdig för bordet.
Fisksymfonin bestod av gravad lax, sotad lax och gravad hälleflundra, till det sojamajo, rostad svartkål, blomkålspuré.
Till detta drack vi en väldigt trevlig Pinot Gris från Alsace. Vi fick detta vinet av B. i våras och vi hade aldrig provat det tidigare men det är absolut inte sista gången. B. hade köpt det på plats men jag ser att det finns i beställningssortimentet på Systemet. Det passade utmärkt till fisken.Till renfilén drack vi ett vin från vår by. Syrah, Grenache och Mouvedre är de tre druvorna i detta välgjorda vin. Tonen av vitpeppar och chaketurier från Syrah var framträdande och trots att det var från 2007 fanns det fortfarande en syra i det som gjorde det till en lyckad kombination till renfilén.
Lyxig choklad från Ukraina avslutade kvällen.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar