söndag 9 juni 2019

Vin i Georgien

Som vinintresserad har jag länge längtat efter att besöka Georgien- vinets vagga. För cirka 8000 år sedan skall man redan ha tillverkat vin i Kaukasusområdet.

Nu har jag varit i Georgien och fått se tillverkning av vin på det traditionella georgiska sättet. Vinet jäser i lerkärl som placeras under markytan, dessa lerkärl kallas för qvevri. Traditionellt var inte dessa krus jättestora men idag används krus som rymmer mer än 2000 liter. Naturligtvis har vi också hunnit prova lite vin och också testat deras mat som mer och mer hyllas runt om i världen.

Det finns över 500 inhemska druvor vilka när Sovjetunionen tog över landet begränsades till mindre än 20, de som gav störst avkastning. Privatägda vintillverkare försvann naturligtvis. bruket av vin är en del av Georgiens kultur och det är mycket vanligt att man har en odling av druvor på sin bakgård och tillverkar sitt eget vin, på det traditionella sättet med jäsning i lerkrus under markytan. Vi hann att bli bjudna på ett sådant vin en kväll av hotellägaren. Den allra vanligaste druvan är Saperavi en röd väldigt kraftfull druva.


Vårt första stopp var Chateau Mukhrani, slottet har anor sedan 1500 talet men det var först i slutet av 1800-talet som man började producera vin här. Den dåvarande ägaren, prinsen Ivane Mukhranbatoni åkte till Bordeaux och Champagne och kom hem och satte fart på vinproduktionen. Han började att anlägga vingårdar där det odlades både georgiska och importerade druvsorter. Han byggde ett vineri som var det största då i hela Kaukasus. Han var också först i Georgien med att göra mousserande viner. 1873 började han sedan att bygga ett slott på marken, inspirerat av Franska slott. I början av 1900-talet vann deras viner pris i Paris, ett av de som vann var ett mousserande vin. Det fanns en flaska kvar att beskåd när vi fick en visning av anläggningen.. Slottet och vintillverkningen är nu restaurerat och moderniserat och man producerar ungefär en halv miljon flaskor vin per år, både med traditionell metod och den gamla georgiska. En svensk miljardär är majoritetsägare i anläggningen tillsammans med två andra.

Vårt andra stopp med provning var hos Babaneuris Marani. Denna anläggning som också är ett litet hotell ägs av en familj som tidigare var aktiva i byggbranschen.  Idag producerar man cirka 20 000 flaskor per år allt med georgisk metod, det vill säga i qvevri. Här köpte vi med oss ett orange vin som är så deras viner blir när man använder vita druvor och jäser dem i lerkrusen.



Chateau Mukhrani



Sista flaskan av det mousserande vinet som vann pris i Paris.



Nytillverkade qvevri



Vi provade två vita ett rött och ett sött.



Och åt en härlig lunch i slottsträdgården



Babaneuris Marani, vintillverkning och hotell och restaurang. Kan rekommenderas fint ställe med pool och god mat och en mycket engagerad vintillverkare som gärna talar länge om sin vinproduktion.



Här under jord jäser vinerna.



Vi besökte också det här stället i Tbilisi, ägs av en amerikan som bott länge i Georgien och som tillverkar sina egna viner.



Att vin är djupt rotat i deras kultur ser man många bevis på.



Men här gick gränsen för mig, mjukglass med vin...


Georgien är väk värt ett besök både för vin, mat och kultur men också för dess vackra höga berg. Nästa gång jag åker dit skall jag vandra.









3 kommentarer:

  1. Håller med, Georgien är ett oerhört vackert land. Om ni inte har besökt område runt Kasbek, så är det ett måste i nästa resa ;)
    Kvevri.. såg bilderna och kom på en gammal georgisk kortfilm från 70-talet som heter ქვევრი, kvevri. En hanverkare reparerar kvevri inifrån och kan inte komma ut via öppningen. (mina georgiska vänner förklarade att det fanns två typ av kvevri, i östra delen tillverkades de med små öppningar och i västra med stora (eller tvärtom) och den giriga ägaren köpte fel sort) Hela byns invånare samlas runt och i 3 dagar försöker hitta en lösning. Tror att filmen finns på youtube, man behöver inte översättning 😂

    SvaraRadera
  2. Jag skall försöka hitta denna kortfilm!

    SvaraRadera