onsdag 17 juli 2019

Vänner, vinprovningar, bad och vandringar avlöser varandra

Att träffa vänner, få prova nya spännande viner, bada både i flod och Medelhavet och vandra (när det inte är för varmt) är en alldeles perfekt semester tycker jag. Lägg därtill några trevliga restaurangbesök...

Vi hade ett par riktigt fina dagar i Pyrenéerna med R&N  som guidade oss i alla olika blommor, vilken kunskap de har. Jag lärde mig några fler namn och fick veta att många av de blommor vi såg finns bara i Pyrenéerna. Det var spännande även om jag måste erkänna att jag som är en lite otålig själ mellan varven undrade hur många nya växter de skulle hitta. Ibland gick det väldigt långsamt.

Vi har besökt för oss två nya restauranger, båda höll väldigt hög kvalitet. Granit i Colombiers sur Orb och La Table i Assignan.

Idag har vi varit med J&B på vinprovning i Minervois. Vi besökte två väldigt intressanta vingårdar, den ena, Chateau Maris som odlar biodynamiskt och har byggt vinkällaren i material som konsumerar koldioxid och som inte kräver varken kylning på sommaren eller värmning på vintern. Byggnadsmaterialet är hampa och kalk med en struktur i trä och melass som klister. Dubbla väggar ger extra isolering. Goda viner var det också.
Den andra vingården var Clos Centeilles , de har fokuserat på att nyplantera riktigt gamla vinsorter som ibland har varit nära att vara utrotade, sorter som var väldigt vanliga i Languedoc innan vinlusen kom. De har också bevisat att druvan Cinsault kan fungera alldeles utmärkt som endruvsvin om man bara hanterar druvan på rätt sätt. Cinsault kallas numera för "Söderns Pinot Noir" Det är så häftigt att besöka alla dessa ambitiösa vinmakare som arbetar så passionerat med sina viner och som så gärna bjuder in till provsmakning och berättar om sin produktion och filosofi. Det ger en extra dimension att dricka ett vin som man har fått en relation till.

Vi har också hunnit med att vara hos vår allra närmaste vintillverkare, Maurin Rouge som ligger på samma gata som vi bor på och vars druvor odlas ekologisk runt omkring vår by, mer lokalt än så får man leta efter. Goda viner och en vinodlare som alltid tar sig tid att ta emot gör inte saken sämre.Val d´Aran, en hel dalgång full med Gentiana.Lilja speciell för Pyrenéerna.Sjö i Pyrenéerna 
Underbart god laxrätt på Granit.Läcker inredning på La Table som fick en stjärna i Guide Michelin i december 2018.
Chateau MarisClos CenteillesCasa Flodström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar