söndag 20 januari 2019

Tre önskningar i ett skal!

Gott, nyttigt och dessutom bra för miljön, vad mer kan man önska. Detta är just vad man får när man väljer ostron.

Om vi börjar med det här med miljön så är ostron precis som musslor bra eftersom de bidrar till att minska övergödning av haven genom att de filtrerar vattnet och får därmed sin näring.

Det är hälsosamt att äta ostron, de innehåller rikligt med mineraler och vitaminer, de är proteinrika men innehåller inga kolhydrater. Jod, zink och järn finns i höga halter. Zink i så höga halter att det sägs att man kan bli zinkförgiftad om man äter upp till 70-80 ostron på en gång! De är väl dock inte så många som kommer på den idén även om det är väldigt gott!

Jag tycker ostron är väldigt gott, både råa och gratinerade. Men det är ganska sent i livet jag testade detta första gången. Den främsta anledningen till att det dröjt är att jag jobbat med livsmedelssäkerhet och visste att risken att bli sjuk av ett dåligt ostron inte är helt obefintlig. Första gången jag testade var i San Francisco på Farmers Market. Jag var såld från första stund, den explosion av hav, umami och mineral var alldeles underbar. Sedan har det blivit ostron både i Normandie, Bretagne, Bordeaux, Seattle och naturligtvis nere i våra trakter där odling av ostron är en stor verksamhet. Blickar man ut över Etange de Taue så ser man alla dessa "bord" där odlingarna är.

Det klassiska nere hos oss är att dricka Picpoul de Pinet till ostronen, vinet har en mineralton och en nästan spritsig känsla på tungan. Druvan till vinet som heter Piquepoul Blanc odlas runt hela etangen och det är mer eller mindre bara här den odlas.
En champagne är ju aldrig fel till ostron och till gratinerade ostron där jag använt beurre rosé smakar en roséchampagne ljuvligt. Istället för vitt vin som ingår i beurre blanc använder jag rosévin. Glöm inte att toppa med lite riven Comté av god kvalité.Här syns "borden" ute i etangen och invid stranden några båtar och redskap.
Allra godast är det nog ändå med bara lite citron på.
Står för kvalité
Vackert fat.
Och ett till!
Vackert!
Så här växer de, på trådar som hänger från "borden".
I orterna runt Etange de Thau finns det stånd överallt där man kan köpa med sig ostron hem.


Nu längtar jag till vårens tur och att njuta av dessa läckra, nyttiga och miljövänliga ostron.2 kommentarer:

  1. Oh - ja det är verkligen gott. Synd bara att jag inte längre tål dem. Fina foton!

    SvaraRadera
  2. Ja det är tråkigt att du inte tål dem. Bilderna är tagna en solig dag i april, när vi satt o åt hos en ostronodlare. Vi doppade nästan fötterna i vattnet. Ett tillfälle att minnas.

    SvaraRadera