söndag 30 december 2018

Från champagne till modeillustratör

Snart är 2018 slut och vi skall komma ihåg att skriva 2019 istället. Nyår innebär oftast mousserande vin och gärna champagne. Champagne och moussernade vin är en underbar dryck, inte bara som aperitif eller att skåla i till tolvslaget utan också till mat. Och det blir ju alltid en härlig stämning  när ljudet från en poppande kork hörs.


Eftersom det i "vår" del av Frankrike var där man enligt historien var allra först med att framställa mousserande vin, närmare bestämt i Limoux så dricker vi gärna detta vin. Det är framställt på samma sätt som champagne men inte med precis samma druvor. En Cremant de Limoux är ett utmärkt mousserande vin till ett mycket bra pris. Men champagne är ju naturligtvis alltid champagne. En av våra favoriter när det gäller champagne är Drappier. Denna champagnetillverkare finns i en lite ort i södra Champagne som heter Urville. Det var våra vänner L & H som tipsade oss om denna tillverkare och sedan dess har vi varit där två gånger på väg hem från Languedoc. De odlar mycket Pinot Noir och champagne med denna druva föredrar jag. Det är inte bara att deras vin är gott, de är också så oerhört trevlig när man kommer dit och provar. Man sitter som i ett vardagsrum i lite olika soffgrupper och så serveras olika champagner utefter vad man vill prova. Ett glas i taget serveras och de kommer fram och småpratar och frågar vad man tycker, tipsar om vad som kan serveras till vinerna. Första gången vi var där var den äldste i familjen Drappier, 90 plus tror jag han var då en aktiv konversatör till oss som provade. När vi denna sommaren besökte dem igen var han fortfarande aktiv men det var fler besökare så vi fick inte möjlighet att tala med honom.

Vad menar jag då med titeln på inlägget, " från champagne till modeillustratör"? Jo senast vi var där såg jag en så läcker poster som gjorde reklam för Drappier. Jag frågade om de fanns till försäljning och fick till min glädje en av dem. Denna har jag nu ramat in och den skall senare få flytta till vårt hus i Frankrike. Där tänkte jag att den skall hänga i sovrummet, då blir det nästan som champagnefrukost varje dag. Hur som helst, vi kollade upp vem som gjort denna målning och fann att han hette René Gruau. Han var född i Italien men hans mamma var fransyska och vid unga år flyttade han tillsammans med sin mamma vid föräldrarnas skilsmässa till Paris. Han var en mycket känd modeillustratör och jobbade för många kända designers som Christian Dior, Rochas, Lanvin, Elisabeth Arden och Hubert de Givenchy. Jag gillar denna postern väldigt mycket men också mycket annat som han tecknat under åren. Är ni intresserade av att se en del av hans verk så är det bara att googla på hans namn och bilder.

Så här ser den ut, visst är den läcker?
Så här inbjudande är miljön för att prova vin hos Drappier.
Carte d`Or, är deras husvin. Detta är gjort på 75% pinot noir, 10% pinot meunier och en skvätt chardonnay. Mycket bra champagne för ett rimligt pris. Krämig med skärpa och djup, kan med fördel serveras till mat.
Några fler av deras utmärkta champagner.
Kanske inte så sköna att sitta på men visst är de läckra!
Fyra sådana här glas finns nu även hemma hos oss. Glas kan man ju alldrig få för många av, eller hur?Drappier var också Charles de Gaulles favoritchampagne. De Gaulle bodde under delar av sitt liv i byn Colombey-les-Deux-Eglises som inte ligger så långt från Drappier och byn Urville. Det var också här i Colombey han dog och ligger begraven. Drappier har också en champagne som bär hans namn.
Skål och Gott Nytt År!

   

2 kommentarer:

  1. Oh, det är så snyggt hos Drappier. Och fin affisch, den finns också på hotellet i Colombay-les-deux-Eglise där vi brukar bo. Den blir bra i C också. Stolarna ser bra ut om man har krinolinklänning, eller hur? Gott Nytt År!!

    SvaraRadera
  2. Ja det är kanske krinolinklänning man skall ha. Det funkade inte med kort kjol i alla fall😊
    Gott Nytt År!

    SvaraRadera