tisdag 3 oktober 2017

Domaine Lanye-Barrac, en trevlig upplevelse

Vi har inte hunnit vara i vårt älskade Languedoc mer än en dag och så är vi på vingårdsbesök med efterföljande vinprovning. Vi var nio stycken som fick en rundvandring i vingården för att efter det prova gårdens viner.

Domaine Lanye-Barrac vinstockar växer en bit utanför Saint Nazaire de Ladarez på mellan 200 och 300 meter över havet. Det är nästan uteslutande skiffer som berggrund och alla de traditionella röda druvorna odlas. Med andra ord växer här Grenache, Syrah, Carignan och Movedre.

Det hade regnat under natten och det var fortfarande mulet när vi vid tiotiden samlades på vinbondens ägor. Vi fick en mycket trevlig och informativ guidning av en väldigt engagerad vinbonde. Han var utbildad sommelier som jobbat runt om i världen på krogar men som sedan fyra år tillbaka har en egen vingård och tillverkar egna viner.

Allt är ekologiskt och till viss del också biodynamiskt. De kallar sig för en "viti-farm" vilket i det här fallet betyder att de har djur som hjälper dom att bearbeta jorden och att beta upp gräs och ogräs mellan vinstockarna. Samtidigt blir det naturligt gödslat. Det är så härligt att möta dessa människor som verkligen lägger ner hela sin själ i att odla vin och göra det så mycket som möjligt i samklang med naturen.

Gården producerar tre olika röda viner där min favorit var ett rött vin på 100% Carignan. Som så många upptäckt på senare tid kan carignan ge helt fantastiska viner om man ser till att hålla nere skörden, vilket sker helt naturligt när man använder sig av gamla stockar. I detta fallet var stockarna cirka hundra år och varje stock ger bara ett par klasar. Resultatet blir ett komplex vin med i detta fallet mycket friskhet. Att stockarna dessutom växer på skiffer ger viner med mjukare tanniner. Ett välgjort carignanvin på gamla stockar som vuxit på skiffer brukar ge viner som hör till mina absoluta favoriter bland de röda vinerna från våra trakter.

Rosévinet var ett matrosé, alltså med lång eftersmak och en tydlig bitterhet. Det är denna typ av rosé jag gillar bäst, ganska olikt de bleka nästan ofärgade viner som blivit så ohyggligt populära de senaste åren. Detta vin går att lagra ett par år till skillnad från de bleka från bland annat Provence. Årets rosé från Lanye-Barrac blir dock också ett blekare, vill man sälja måste man anpassa sig efter vad kunderna efterfrågar... Lite tråkigt tycker jag.

Det tredje vinet som jag föll för var ett vitt vin, ett så kallat "Blanc de Noirs". Vingården har endast lite vita druvor i form av Muscat, annars är allt röda druvor. Men precis som i champagne kan man göra vita vinor på blå druvor om man pressar snabbt och försiktigt. Detta vinet var gjort av 95% Grenache Noir och 5% Muscat. Ett mycket aromatiskt vin med tydlig doft av Muscat med en frisk och torr smak, ett annorlunda och mycket trevligt vin enligt min smak.

Södersluttning för vinstockarna
Hunden Syrah följde tätt i husses fotspår när han inte såg till att vår grupp på nio personer inte kom på efterkälken.
Här en av medarbetarna som ser till att äta upp ogräset och gödsla.
Kompisen
Grisarnas bökande är ett jättebra sätt att bearbeta jorden.
Vackra höstfärger, olika vinrankor ger olika färger på bladen, rött , gult och orange.
Eclat de Schiste, La Rabidote samt L´Infini


Jag har sagt många gånger men det tål att upprepas. "Här finns så många duktiga och ambitiösa vinodlare och vinmakare som gör kvalitetsviner som fortfarande är väldigt prisvärda"

Tack Jeanette för att du arrangerade detta besök!
2 kommentarer:

  1. Ser ut att vara tre trevliga fransmän från Languedoc - på sista bilden. Carignan är obekant men låter spännande.

    SvaraRadera
  2. Ja Carignan är en spännande druva! Lågt skördeuttag är ett måste för att få vin som smakar bra. I mars förra året skrev jag lite mer om druvan.

    SvaraRadera