fredag 6 januari 2017

Päron och Lavendel

Alla frankofiler, ni måste gå och se filmen Päron och Lavendel! Det är en riktigt feelgood film. På franska heter den "Le gout des merveilles" Det är mycket vackra miljöbilder också, mycket fint filmat. Många miljöer är från Nyons med omnejd och att det är ett fint område i Frankrike kan jag intyga. Jag har spenderat ett par veckor där vid lite olika tillfällen när jag gått mina franskakurser. Senast jag var där var mars 2015.

Filmen har inte fått så bra recensioner i Sverige, bland annat ger P1 Kulturnytt den två av fem poäng och säger "En väldigt lång reklamfilm för franskt lantliv". Låt vara att det är så, det är underbart att se miljöerna och jag njuter av att höra det franska språket. Så är den också filmad i ett sakta mak som ofta franska filmer är, man hinner se och känna. Det kanske inte är den allra djupaste film men den är rolig och den har sina poänger.


Här följer lite bilder från Nyons med omnejd:


Gränd i gamla stadsdelen.Detta är i mitten av mars och det fanns mycket färsk sparris då.


Det odlas mycket oliver men även frukt av olika slag.

Strax utanför Nyons finns mycket lavendelfält. Fram till ungefär mitten av juli kan man se dem, sedan är allt skördat.Doften är bedövande och luften vibrerar av alla bin som samlar nektar.


3 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Jag gör ett nytt försök...
  Mm, härligt! Vi har precis sett "100 steg från Bombay till Paris" på TV, också den en fransk feelgoodfilm men med indiska inslag. Jag försökte komma på var den var inspelad någonstans. Kollade nu på nätet och den var inspelad i Albi. Klart sevärd särskild för dig som jobbar med mat!! Kram

  SvaraRadera

  SvaraRadera
 3. Ja den är bra. Jag skall snart åka till Indien på tjänsteresa☺️ Hade dock hellre rest till Frankrike, Albi är ju fint och inte så långt från våra hemtrakter.

  SvaraRadera