söndag 15 januari 2017

Fransk löksoppa, mums

Efter en riktigt lång och kall promenad är det gott att komma in i värmen och äta fransk löksoppa.Soupe à lóignon

Det finns i alla fall två historier som beskriver löksoppans uppkomst. Den ena är att kung Ludvig XIV av Frankrike spenderade en natt i en jaktstuga och de enda ingredienser som fanns att tillgå där var lök,olja och champagne och av det gjorde han den senare berömda löksoppan. Den andra historien säger att soppan första gången tillagades på en restaurang nära marknaden "Belly av Paris" och passade bra för de fattigaste. Lök är billigt och näringsrikt och ansågs också bakteriedödande.
Så länge Les Halles i Paris fanns var det en klassisk rätt att inmundiga där.
Denna gång använde jag varken champagne eller vitt vin utan tog istället lite fransk cognac i soppan. Det blev fantastiskt gott. Brödet gratinerades med fransk comté.4 kommentarer:

  1. Kan rekommenderas, och funkade utmärkt med en skvätt cognac.

    SvaraRadera
  2. Hej! Tack för den trevliga bloggen! Vi har själva köpt ett gammalt byhus i Roujan och såg er fina balkong från ett inlägg i början på 2013. En sådan skulle vi behöva. Kan ni hjälpa till med någon kontakt? Skulle även behöva putsa vår fasad. Med vänlig hälsning, Mikael

    SvaraRadera
  3. Kul att ni gillar bloggen och kul att ni hittat ner till Languedoc. Vi köpte vårt hus 2010 och har inte ångrat oss en sekund. Staketet har vi köpt på Lapeyre i Beziers. Facebookgruppen Svenskar i Languedoc är bra om man vill ha tips av olika slag. Här finns också ett antal hantverkare som erbjuder sina tjänster.

    SvaraRadera