lördag 24 september 2016

Var finns Orbs källa?

Floden Orb, eller Orben som vi brukar säga ibland är "vår" flod. Området har tre större floder som alla tre rinner ut väldigt nära varandra i Medelhavet, Herault, Orb och Aude. Orb är den som är närmast oss och som vi gärna badar i på sommaren och kanske paddlar i. Floden är 136 km lång.

För ett par dagar sedan bestämde vi oss för att se om vi kunde hitta Orbs källa., Vi begav oss norr ut utefter floden och kom hela vägen upp till källan. Här var väldigt överväxt och snårigt med både björnbär och nässlor vilket gjorde att det var svårt att komma ända fram till kanten av källan. Lite besvikna blev vi men som bekant så är det inte målet utan vägen dit som är resan. Källan ligger uppe i Cevennerna ca 1,5 timmas resa från vår by, I bergen, Escandorgue på gränsen mellan Larzac och Herault på 884 m över havet ser floden ljuset. Det var oerhört vackert är uppe med stora öppna fält och fina kullar.Jag har inte hunnit ta reda på om det går några bra vandringleder här, men att vandra här fick jag en stor lust att göra.

Här följer lite bilder från Orbs slingrande genom landskapet.Från AvéneAvéneHuvudgatan går rakt igenom byn, här kan man hyra cyklar.Lite längre upp på vår resa stannade vi till vid denna gamla stationsbyggnad och kunde konstatera att hit kan man åka tåg hela vägen från Beziers för 1 Euro. Man kan åka tåg ända upp till Millau . Det får bli en utflykt vid tillfälle att åka tåg norrut en bit.
På spåretHär har ni Orbs källa, imponerane så säg.På vägen ner mot källan fanns en stor gammal lada som beskrevs som en typisk Larzaclada, jag har inte kollat upp vad det innebär men det måste ha varit något mer än bara en lada, så stor och välbyggd den varit en gång.


Vackert landskapPå gränsen mellan Larzac och Herault
Alldeles innan man kommer fram till Orbs källa ligger det ett jättestort  tibetanskt buddisttempel. Väldigt konstigt att hitta det i denna miljön.


Vi hade en härlig utflykt och fick se mycket nytt även om just källan kanske inte var så imponerande. 

Det finns så mycket mer att visa på hur vacker floden är men det får bli ett annat inlägg någon gång.

2 kommentarer:

  1. Orb! Dessa franska floder som livar upp byarna. Visserligen har vi Hjoån och Vättern här men nu känns det lockande att leta efter en resa på nätet.

    SvaraRadera
  2. Vättern är fin, men det ena utesluter ju inte det andra.

    SvaraRadera