lördag 7 maj 2016

En långhelg i Kiev

I torsdags reste vi till Kiev för att hälsa på sonen. För precis ett år sedan var vi i Odessa också då guidade av A & H. Båda städerna är i Ukraina men de är väldigt olika, Odessa gillade jag verkligen med sin sydeuropeiska likhet, närheten till Svarta Havet och många fina hus. Dessutom odlar de vin där vilket förstärker känslan av lite sydligare nejder.

Kiev är annorlunda, först och främst är det en storstad på ett annat sätt än Odessa och sedan finns det mycket mer byggnader som minner om sovjettiden. Staden ligger på flera kullar och det finns väldigt mycket parker som nu är så där härligt försommargröna. Vi har hunnit med jättemycket på två dagar, allt från operabesök, museum, trevliga restauranger till bluesklubb. Som alltid när man besöker en storstad blir det en hel del promenerande, det är ju det bästa sättet att upptäcka en ny stad.

Operabyggnaden. Vi såg "Evenings on a farm near Dikanka" som bygger på en berättelse av Nikolai Gogol.Lite franskinspirerad golvmosaik på operan

Vackert takEn restaurang specialiserad på nationalrätten borsjtjKiev är känt för sina kastanjeträd, här med rosa blommor istället för vita.
Maydan, svårt att föreställa sig att här dog minst 100 personer för ganska exakt två år sedan i Europas senaste revolution.Så klart såg jag en fransk restaurangNässelöl och kompott. Ölen var jättegod, kompott smakade som det låter, utspädd saftsoppa.
Detta fick vi på en restaurang som serverade det "nya ukrainska köket"Jag föll för deras handgjorda assietter i stengodsBergbana som ingår i lokaltrafiken tog oss upp på en av kullarna.Omväxling förnöjer, vi besökte ett flygmuseum. Bilen är en Volga och planet en AntonovKyrkor med guldkupoler finns det gott om.Mera guldLite guld till25 april var det 30 år sedan Tjernobylolyckan. Moderna museet hade en utställning om Tjernobyl. Här ett foto från en lite by i närheten.Ännu en bild från utställningen.Kvällen avslutades på en georgisk restaurangGeorgiskt vin på druvan Saperavi. just detta vinet är lagrat på ek i drygt tre år. Just nu finns det ett vin från Georgien i ordinarie sortiment på Systemet. Jag vet inte hur det smakar men detta var trevligt med doft av röda mogna bär, ganska fylligt och med mjuka tanniner.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar