söndag 10 april 2016

Hur smakade då Carignan 100%?

Förra helgen hade vi vår stora avsmakning av viner gjorda på 100 procent Carignan. Ni som läst mina tidigare inlägg vet att detta är en del i den vinutbildning som jag just nu går på Göteborgs Universitet. I & I går också samma kurs och de var med på provningen. Dessutom var provningen förstärkt med E och två nära vänner M & C.

Vi hade 6 olika viner som alla var på 100 procent Carignan. Fyra var från Languedoc och två från Chile. De fyra från Languedoc var alla med i vår resväska hem efter påskens resa. Vi hade två till viner på 100 procent Carignan men de fick inte plats. Dessa fyra var från tre olika tillverkare.

Som den frankofil jag är och med min patriotiska inställning till Languedoc och dess många fantastiska vintillverkare kan jag nöjt konstatera att fem av sex provare hade ett Languedocvin som favorit. Det var inte samma vin utan två olika som fick högst poäng. Men ingen av vinerna var dåliga, utan riktigt trevliga men det är inget att dricka utan att ha mat till.

Vi åt whiskeyglacerade kamben till vinerna vilket inte var en optimal kombination. Maträtten var något för söt. Söt mat tar bort en del av fruktigheten i vinet och förstärker tanninerna i vinet. Eftersom Carignanviner är ganska så tanninrika och inte väldigt fruktiga skall man naturligtvis inte välja en rätt med en hel del sötma. Ett bättre val hade varit en örtkryddad lammstek med en krämig potatisgratäng.

Efter huvudrätten hade vi franska ostar (som också fått flyga med oss hem) och här fungerade vinet riktigt bra, både till getostar och ostar från komjölk.

Som entrè hade vi en Asiatisk symfoni, till detta också ett vin från Languedoc nämligen ett mousserande Piquepoul. Det funkade riktigt bra.

Just nu skriver vi ihop vårt projektarbete och i detta kommer en mer detaljerad beskrivning av provningsresultatet. Men som sagt, det viktigaste budskapet från mig är att Frankrike vann!

Symfoni nr 1
Torsk med avokado och wasabikräm, krasse och svart salt.
Symfoni nr 2
Lax med fräst svartkål,alger, pinjenötter och en kräm på fräst svamp och lök med soja
Symfoni nr 3
Rispappersrullar med räkor, koriander, morot, jordnötter och lime. Mycket gott men jag är inte riktigt nöjd med utseendet, de ser ut som små oformliga knyten. Jag måste träna på att göra snygga rullar.Här är alla vinernaMånga glas blev det. Här har vi kommit fram till att prova tillsammans med ostarna.Här är lite av det urval av getostar som finns på vår favoritmarknad i Saint Chinian. Några av dessa var med hem och med på provningen. 


4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja det var en kul provning och nu är arbetet inlämnat. Det är muntlig presentation på måndag.

   Radera
 2. De där carignan-vinerna kan jag ta till min begynnande vinkällare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några var ganska unga så de funkar säkert att lagras ett tag.

   Radera