söndag 17 januari 2016

När längtan blir för stor

Nu är det hela fyra månader sedan jag senast var i Frankrike och det känns i hela själen. O vad jag längtar.

Jag älskar att laga mat, att hacka lök är rena terapin för mig, jag gillar när den vassa kniven förvandlar löken till perfekta små bitar. Eftersom längtan efter Frankrike nu är stor så tröstar jag mig med att laga en fransk fisksoppa eller kanske snarare en gryta. Tre sorters fisk, långa, sej och lax fick plats i grytan, räkor var de skaldjur som fanns till hands att också förgylla soppan med. Fin fisk och skaldjur har vi i alla fall här på Västkusten, det kalla havet ger bra kvalité, kanske till och med bättre än från Medelhavet. Ops vad är det jag säger, jag som älskar Dorade och bläckfisk från Medelhavet.

En stärkande promenad i ett vintrigt landskap och därefter träning på Friskis gav en fin aptit. Fisksoppan smakade ljuvligt men det är klart att det varit ännu härligare om man kunnat sitta ute och sippa på ett glas rosé och fånga lite värmande solstrålar samtidigt som soppan avnjöts.

Ända sedan vi åt de goda grillade musslorna på byfesten i Causses i somras har jag experimenterat med att använda lite pastis i olika fisk och skaldjursrätter.Även här fick en liten skvätt förgylla smaken.
Visst är det vackert men för kallt.De stora gamla ekarna är fina men det är olivträd också.Så fruset.Många nyanser av vitt.Det knarrar under fötterna.

 En krispig vinterdag med värmande smaker av Medelhav gör mig stärkt inför veckans utmaningar.
5 kommentarer:

 1. Du fångar känslan på pricken! Det är vackert men kallt. Skaldjuren är goda men de smakar ännu godare ute under medelhavssol. Längtan söderut går att ta på, trots att det bara är en dryg vecka sedan jag kom därifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har det bra som har något så fantastiskt att längta till.

   Radera
 2. Din beskivning är så rätt. När jag ser de andras bloggar med bilder på det där underbara ljuset, blommande mimosa... Då blir saknaden enorm.
  Längtar alldeles oerhört till sommaren o vår resa ner.
  Elisabeth/Örnen

  SvaraRadera
 3. Skulle vara kul om vi hann att träffas när ni är i våra trakter i sommar.

  SvaraRadera
 4. Nu är det den tid då man sitter i stuga och kurar. Övervintrar helt enkelt. Brr.

  SvaraRadera