söndag 20 december 2015

Ingen fransk jul i år

I år blir det jul hemma, inga franska breddgrader. Saknar naturligtvis Frankrike en del men det viktigaste är att få vara tillsammans med nära och kära.

Imorgon kommer A hem och stannar i två veckor. Jag har pyntat med gran som vi inte haft på sex år och planerat för god mat. Påverkan av våra franska jular gör att ett helt traditionellt julbord blir det inte. Lite sill och lax skall vi ha men efter det blir det helstekt gås med olika kålrätter med vingelé gjord på druvan Carignan från en grannby till vår. Efter det skall vi testa om fransk grönmögel passar lika bra till portvin som stilton gör. Ostronen och anklevern får vänta tills vi åter är i Frankrike, men jag kan erkänna att visst saknar jag detta lite. Men mest av allt saknar jag ljuset, vi har haft tur med mycket klarblå himmel de år vi firat jul eller nyår därnere.Lilla granen på platsLutfisk med knaperstekt pancetta och grönkål, mumsVin från Cébène passade utmärkt till lutfisken. Vi drömde oss bort till den lilla vingården i Faugères som vi besökt flera gånger och där E "adopterat" två gamla Carignan stockar.Vår första jul i CausssesIngen fransk jul utan gås- eller anklever

Gorge de Heric i mellandagarna för ett par år sedan. En underbart blå himmel.Lycka att plocka egna citroner på julaftonFranskt julgodisMogna oliver Saluhall som dignar av fruktLite ostron så klart, 20 euro för denna kartong.2 kommentarer:

  1. God morgon! Att blanda franskt och svenskt till jul blir nog bara till det bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror också det blir en bra kombination.

      Radera