torsdag 31 december 2015

Gott Nytt År!

Sista inlägget för i år på bloggen. Jag har verkligen inte hunnit skriva så mycket som jag velat. Framför allt hela hösten har varit fylld av så väldigt mycket arbete och andra aktiviteter, så bloggen har inte fått den uppmärksamhet jag egentligen vill den skall ha. Men som bekant har dygnet inte mer än 24 timmar och jag kan lova att jag har inte sovit bort så många av dessa, snarare alldeles för få, vilket inte gör att man blir mer effektiv utan snarare tvärtom. Jag var på ett frukostseminarium för ett tag sedan och där konstaterades det att det allra bästa sätten att må bra och att ha ett bra minne det är att sova tillräckligt och att inte stressa. Jag gillar inte att ge nyårslöften för de brukar inte bli så bra men jag gör ett försök i alla fall. Jag skall försöka sova mer nästa år! Kanske stressar jag mindre då med.

Julen har varit härlig även om vi inte varit i Frankrike och anledningen till det är att jag fått träffa alla nära o kära. A & H har varit här i snart två veckor så nu stundar snart det jobbiga avskedet. Jag hatar avsked!

Jag är så glad och stolt över mina fina duktiga barn som gör en massa bra saker och som verkar trivas med sina liv. Men ibland blir jag för mycket "mamma" och vill bara ha dem hemma och nära mig hela tiden. I finns ju på närmare håll men ibland har vardagen ändå så mycket krav så man ses inte ändå.

Precis före jul höll jag en föreläsning och provsmakning på Munskänkarna i Trollhättan. Temat var "Julens smaker" vilket betydde att jag berättade en massa om julens kryddor och vi provade portvin. Det var en kul och trevlig provsmakning som uppskattades. På tal om vin så skall jag läsa 7,5 poäng Vinkunskap på Göteborgs universitet nu till våren. Det blir en fortsättning på de tidigare kurserna jag läst där. Det ser jag fram mot. Jag får också sällskap av I & I på kursen och det skall bli jätteroligt.
Här följer lite bilder från de senaste veckan.Dagen före jul satsade vi på något helt annat än julmat. Hemgjord sushi med färsk krabba och havskräftor bland annat.Det var H som fyllde år och hon gillar Japan. Mina pinnar som visserligen är köpta i Thailand funkade bra till dukningen.Istället för skinka på julafton åt vi helstekt gås. Tillbehör var bland annat fräst grönkål som fortfarande växer grön och fin i trädgården. För de av er som tycker det verkar knasigt att inte ha julmat så åt vi i alla fall lax och sill som förrätt och den som ville kunde dricka julmust till gåsen. Fast de flesta av oss valde att smaka en Pinot Noir.Till gåsen smakade denna sallad underbart. Råriven rödkål, råa morötter, grönkål, pinjenötter, parmesan och slutligen en massa granatäpplekärnor gjorde salladen både vacker och god.
Efter mitt seminarium om portvin fick jag för mig att vi skulle smaka olika grönmögelostar tillsammans med portvin. Detta var tänkt som dessert  men vi var så mätta efter allt det andra så det blev istället "nattamat". Det är tre franska grönmögelostar plus Gorgonzola och Stilton. Måste erkänna att Stilton var väldigt fin och att Roqueforten var alldeles för vass i smaken. Men Saint Agur och den franska gjord på getmjölk var mycket bra.Alternativ mat hade vi men vi var traditionella när det gällde julklappar. H hade gjort små konstverk av varje klapp.
Detta fina var mitt från I & I
Julgodis på mammas gamla fat kändes rätt. Internationellt med kola från Ukraina, torkad mango från Thailand, Carnaby Street godis, hemgjorda "ekollon" av I och till sist lite tomteskum.Juldagspromenad i ett blåsigt Tjuvkil. Kallt men vackert.Högt vattenstånd på Skräddarön.Vågorna sköljde över vägbanken men vi blev bara lite blöta om fötterna.Så kom det lite snö. Här på besök i närheten av var filmerna Änglagård spelades in.
Just precis här  på klostret Saint-Hilaire anses det första mousserande vinet i världen har kommit till 1531. Hundra år senare kom munken Don Perignon till klostret i  Limoux som området heter och lärde sig tekniken, tog med sig den till Champagne och resten är som bekant historia. I området Limoux görs även idag alldeles utmärkta mousserande viner. En Cremant de Limoux är ett mycket bra och prisvärt alternativ till Champagne.
Så skänk en tanke av tacksamhet till munkarna i detta kloster när ni ikväll skålar in det nya året. Det tänker jag göra.


Gott Nytt År!
2 kommentarer:

 1. Salut! Det ser ut som ni haft en fin (och god!) jul!
  Kul med kursen i vinkunskap, vart ska studieresan gå? Efter den kanske du kan tillverka vin - eller iaf bättre förstå principerna i tillverkningen... Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet fortfarande inte vart studieresan skall gå. Vi har haft en fin jul o den skånska gåsen var till belåtenhet. Vi ses snart!

   Radera