söndag 28 september 2014

Här föddes champagnen

I måndags gjorde vi en utfärd till Limoux som ligger sydväst om Carcasson. Från oss tar det en dryg timma att köra dit och planen var att vara framme i god tid innan lunchstängt... Men söndagskvällen var ljummen så vi dröjde oss kvar på terrassen, smuttande på det sista av vinet och titta på stjärnorna samt en och annan fladdermus som flög förbi. Med andra ord, vi kom inte i säng riktigt så dags som vi planerat och därmed inte heller upp så tidigt som vi planerat. Vi kom fram till Limoux och den första vintillverkaren kvart i tolv. Det är inte i god tid före lunchstängt. Vi ville kunna prova i lugn och ro och inte bli jäktade av en hungrig fransman som tar sina lunchtider på största allvar.

Varför var vi på väg till Limoux? Svaret är att här har det producerat mousserande vin sedan 1500-talet, alltså ca 100 år innan Dom Pérignon vidareutvecklade metoden i Champagne.

Eftersom vi var så sena bestämde vi oss för att åka till den lilla orten Saint Hilaire någon mil från orten Limoux. Vägen dit var väldigt vacker och den lilla orten charmig. Väl framme bestämde vi oss för lite lunch, vi var inte så väldigt hungriga (vi hade ju ätit frukost ganska sent) men eftersom äta lunch var det bästa sättet att fördriva tiden på så blev det så. På den lantliga lilla restaurangen serverade de bland annat Casserole, en traditionell rätt från dessa trakter som är späckad med ankfett, anka och bönor. Jag hade inte testat denna rätt tidigare men var nyfiken. Som tur var fick de vid grannbordet in sin Casserole innan vi hunnit beställa. Det visade sig att portionerna var gjorda för vinarbetare som varit ute på fälten sedan klockan sju och inte för några sjusovare som inte gjort så mycket mer än klätt på sig och satt sig i bilen, ja efter den sena frukosten då. Gick det bra att dela på en portion frågade jag på min bästa franska. Ja det var absolut inget problem. Rätten var god, men vi kämpade för att orka äta upp en halv portion var.

Alldeles bredvid restaurangen finns ett  kloster. Här i detta kloster fanns en munk som år 1531 utvecklade metoden att få bubblor i vinet. Dom Pérignon var på besök här, lärde sig metoden och utvecklade den vidare i Champagne. Jag är munkarna evigt tacksam- tänk ett liv utan mousserande vin!

I Limoux finns det tre olika typer av mousserande vin, Blanquette de Limoux, Crémant de Limoux samt Blanquette Méthode Ancestrale. Det som skiljer Blanquette och Crémant är druvsammansättningen. I Blanquette utgör druvan Mauzac minst 90%. Crémant innehåller minst 40% Chardonnay och minst 20% Chenin Blanc, resten är Mauzac eller Pinot Noir.
Blanquette Méthode Ancestrale består av 100% Mauzac, men görs på annat sätt, vilket gör det lite sötare och svagare i alkoholhalt.
Min favorit är Crémant de Limoux som i många avseenden kan mäta sig med en champagne, dock till ett betydligt lägre pris.


Ibland finns Limoux på Systembolaget, just nu tror jag det bara finns i beställningssortimentet.




Vår Casserole med två stora anklår i.





1531 skapades alltså det första vinet med bubblor i just precis här. Det är dryckeshistoria!





Klostret är väl värt ett besök även om man inte är intresserad av champagnens födelseplats.



Här provar vi alla tre sorternas Limoux, Le Domaine de Fourn.



Nyskördade druvor färdiga att bli vin.








2 kommentarer:

  1. Intressant om Limoux. Casserole har jag ätit i Carcasson så att jag höll på att döa mig. Men gott var det.

    SvaraRadera
  2. Ja det är ingen mat för stillasittande personer.

    SvaraRadera