torsdag 22 maj 2014

Borie la Vitarèle

Borie la Vitarèle är en av flera vingårdar i vår lilla by. De odlar och framställer biodynamiska viner av en mycket hög klass. Tyvärr förolyckades nyligen dess ägare så allvarligt att han dog. Detta hände för cirka tre veckor sedan då han var ute och körde med sin traktor med släp. På något sätt hade släpet skurit in i en kurva och traktorn vält när han satt i. Säkerhetstänket är lite annorlunda här nere i södra Europa, traktorn hade ingen störtbåge vilket inte är särskilt ovanligt. Det är snarare ovanligare att se traktorer med denna säkerhetsutrustning än motsatsen.

Jean-Francois Izarn hade byggt upp denna vingården till vad den är idag och var en pionjär när det gäller ekologisk och biodynamisk odling av vin. Vi får hoppas att hans fru orkar driva vingården vidare och fortsätta att tillverka viner av en lika hög klass.

Borie la Vitarèle var faktiskt en av de allra första vingårdarna som vi besökte där nere. Jag minns att vi var ute på en promenad och såg skylten om vingården och beslöt oss för att gå dit och knacka på. Egentligen skulle man ha ringt innan men han tog glatt emot oss och hans fru plockade fram alla deras viner för att vi skulle få provsmaka. De har ett antal viner som har odlats på olika jordmåner som till exempel skiffer och kalk.  I några fall är vinet tillverkat av precis samma typ av druvor men de har alltså vuxit på olika terroire och därmed får de helt olika smak. På min knackiga franska lyckades jag fråga hur det fungerade med kontrollen av deras ekologiska märkning (lite yrkesskadad kan jag väl erkänna att jag var) och fick en mycket utförlig beskrivning av hur det gick till. De berättade också att de använde sig av rosmarinextrakt för att behandla vinrankorna så de skulle klara insektsangrepp.
Vi detta vårt första besök köpte vi endast med oss två flaskor, att det inte blev fler var av den enkla anledningen att vi promenerade och hade inget att bära i och jag tror inte heller att vi hade så mycket kontanter.

Sedan dess har vi faktiskt inte besökt dem någon mera gång, men vi har köpt deras vin hos Maison de Vin i Saint Chinian vid flera tillfällen.

Vinet var känt långt utanför Languedoc och Frankrikes gränser och det är verkligen tragiskt att han inte fick fortsätta att utveckla sina viner utan att han vid 53 års ålder dog bland sina vinstockar.Här växer druvorna i kalkjordVingården ligger otroligt vackert beläget
2 kommentarer:

  1. Tragiskt med vinbonden. Annars kan sägas att det är ett stort nöja att besöka vingårdar när man är i la France.

    SvaraRadera
  2. I vårt område är det väldigt enkelt att besöka vingårdarna och det är trevligt.

    SvaraRadera