fredag 2 maj 2014

Mas des Dames

För precis en vecka sedan var vi på utflykt med våra vänner L och H. Vi startade vår utflykt med att åka och äta lunch och målet för lunchen var Faittout i Berlou, en restaurang jag skrivit om tidigare här på bloggen. Det är en restaurang av hög klass som använder sig av så mycket lokala råvaror som möjligt och rätterna är efter säsong så långt det går. Det är ett litet familjeägt ställe där mannen i huset är stjärnkocken. Att det är familjeägt fick vi erfara. Kocken var ensam denna dag, varför förstod vi inte men han talade olyckligt om för oss att han inte kunde servera oss lunch för han var ensam denna dag. Han ville inte göra oss besvikna med att inte hinna tillaga maten till oss med de höga ambitioner han har, alltså valde han istället att säga att tyvärr just idag kunde vi inte få någon lunch. Var vi besvikna? Ja såklart var vi  det eftersom maten aldrig tidigare gjort oss besvikna, snarare tvärtom. Vi hittade ett annat ställe att äta på i en annan by, det var bra mat där också men inte alls som i Berlou.

Efter vår lunch gjorde vi ett stopp för att prova olivolja på Domaine de Pradines le Bas. Ett trevligt ställe att besöka som jag också skrivit om tidigare här på bloggen, så jag hoppar över detta nu. Sista etappen på denna trevliga utflykt var Mas des Dames, en vingård strax utanför Murviel. Vi har säkert åkt förbi skylten som visar till vingården ett hundratal gånger eftersom den vanligaste vägen till vår by går förbi här, men vi har aldrig varit där. Det var tack vare Outi och Magnus på Chez Amis som låtit oss smaka på deras vita vin som gjorde oss nyfikna. Att vinet var ekologiskt och väldigt gott avgjorde saken, vi ville besöka vingården.

Mas des Dames ägs och drivs av en kvinna från Holland som kom hit för 12 år sedan. Hon hade levt ett hektiskt liv i Holland med ett bra jobb på en reklambyrå i Amsterdam, bott i de allra chickaste kvarteren och umgåtts med "det vackra folket". Men vid 30 års ålder tyckte hon dock att hon ville ha mer mening i livet både för sig och sina 3 barn. Eftersom både hon och hennes man var vinintresserade bestämde de att de skulle flytta till Frankrike och börja göra vin. De hade letat länge innan de hittade denna vingården. Huset var väldigt nergånget och under 4 år bodde hon tillsammans med sina tre barn i ett rum. Äktenskapet sprack ganska snart och mannen åkte tillbaka till Holland. Lidewij van Wilgen kämpade dock på, fast besluten om att producera vin av hög kvalite. Hon utbildade sig vinproduktion och vinframställning i Beziers, en utbildning som tog 2 år.
Hon fullständigt sprudlar av energi och styrka, vilket hon alldeles säkert har behövt under åren. Att vara kvinna och ensam vintillverkare i ett så mansdominerat yrke i Languedoc har med all säkerhet varit utmanande.

Vingården ligger vackert och består av ganska små fält, avdelade av garriguen. Den ligger i en dalgång och har alltid tillgång till grundvatten, vilket är utmärkt under de ofta torra och heta somrarna. Fälten är mestadels öppna mot norr vilket gör att de lite kallare nordliga vindarna kan "kyla" lite. Hon odlar bara ekologiskt och alla druvor skördas för hand. Hon har ett litet uttag och många väldigt gamla vinstockar. Carignan och Grenache som är cirka 60 år samt hundra år gamla stockar av Allicante henri Bouchet.
Fyra olika viner gör hon, 2 röda, ett rosé och ett vitt. Det vita är gjort på 100% vit Grenache. Vinet har tydliga mineraltoner och en lång eftersmak, ett riktigt höjdarvin.

Vi lämnade denna trevliga vingård med sin sprudlande vinmakerska med ett antal kartonger av hennes viner och vi är säkra på att vi kommer att besöka henne igen.
2 kommentarer:

  1. Hej!
    Mas des Dames! Roligt med en sådan vingård. Skulle också vilja besöka - och köpa några flaskor.

    SvaraRadera
  2. Ja jag kan verkligen rekommendera Mas des Dames.

    SvaraRadera