torsdag 18 juli 2013

På cykel längs Canal de Midi

Jag fick en bok om cykling längs Canal de Midi av I i födelsedagspresent. Med denna och nya cyklar i bagaget begav vi oss idag till Capestang. Kanalen går förbi Capestang som är en ort inte mer än 30 minuters bilfärd från oss. Härifrån kunde vi välja om vi skulle cykla öster eller väster ut längs kanalen, vi valde väster ut. Kanalen som numera är klassad som UNESCO världsarv är verkligen vacker där den lugnt flyter fram i ett varierat landskap rikt på både historia och kultur. Längs stora delar av den har man planterat Plataner, dessa stora träd med stammar som är tydligt fläckiga såsom de skulle dra ut i krig ger mycket skugga och bidrar till den speciella lugna känslan som jag tycker kanalen ger. Dessa stora och gamla träd har dock fått en sjukdom, ett virus som sprids med vattnet och som gör att en del redan dött och andra är sjuka. Man ser utefter vägen hur de har olika markeringar i form av kryss i olika färger som markerar om och när de måste tas ner. Detta är verkligen sorgligt och ingen vet riktigt hur det skall lösas. Kanalen byggdes i slutet av 1600-talet och tog 14 år att byggas och det var cirka 12000 man som byggde den och den är 240 km lång. Det som nu är en perfekt cykelväg var från början där människor eller oxar gick och drog båtarna framåt.

Vi cyklade ca 2 mil idag på ibland ganska breda stigar men som ibland övergick till riktigt smala som dessutom var väldigt nära kanten av kanalen. Det var lite läskigt att cykla just på det allra smalaste för man vill inte ramla i vattnet som bland annat bebos av bisamråttor, vi såg minst två som simmade i kanalen.

Får du någon gång chans att besöka Canal du Midi och kanske cykla längs den eller åka båt så ta den chansen, en alldeles speciell känsla.


På vägKatedralen i CapestangVackert!


Pont de Pigasse


Le Relais de Pigasse


Siesta


Fint husTillbaka i Capestang


2 kommentarer:

  1. Kanalen är verkligen en pulsåder genom landskapet. Trist att de inte ännu kommit på ett botemedel för platanerna.

    SvaraRadera
  2. Idag stod det om projektet rädda platanerna i Midi Libre.

    SvaraRadera