måndag 26 december 2016

Jul på Västkusten

Då är det redan annandagens eftermiddag och fyra nya arbetsdagar som väntar. Helgen har passerat väldigt fort tillsammans med nära och kära. Vädret har varit minst sagt lynnit med hagelskurar på julafton och en storm som just nu väller in över Västkusten.

Jag har förstått från vänner som finns nere i Languedoc att det varit betydligt bättre väder där, vilket ju inte förvånar ett dugg.

Traditionell jul hemma blev det alltså med både gran och skinka. Lite nytt i matväg försökte jag smyga in men jag kan ändå konstatera att lax och sill dominerade. En rödkålssallad som förutom finstrimlad rödkål innehöll cashewnötter, blodapelsin och finhackat äpple var ett gott vegetarisk inslag. Laxen var kardemummagravad och köttbullarna var på lammfärs respektive kycklingfärs. Picklad fänkål smakade bra till laxen.
Julgransmatta är min renfäll som jag släpat med mig hem från Kebnekaise. Numera får den endast tjänstgöra som julgransmatta sedan grannens katt för ett par år sedan försökte döda renen på nytt. Den fäller väldigt mycket, men det passar ju bra med en röra av renhår och barr från den lilla granen.
Årets duk var en grå linneduk som passade bra till den nymålade grå väggen.
Mamma och pappas vinglas som de fick i bröllopspresent fick vara med, på så sätt var mamma och pappa också med lite grann. Sedan mina föräldrar dog har jag haft väldigt svårt att fira jul hemma eftersom som jag alltid firat med dem varje år sedan jag föddes. Men i år kändes det bra från hemmaplan.


Lammköttbullar och kycklingbullar. Jansson i cupcake form blev det i år.Tradition från Ukraina, rödbeter förstås, kokta och finrivna tillsammans med dill, olja och vitlök.
Med dansk julöl och julmust kommer man långt. Tre franska ostar och en fikonmarmelad hade smugit sig in också.Fint stylat paket från I.Promenad på juldagen med allas variant på The Dab utom fotografens, det vill säga jag. Hur gärna jag än hade velat vara med var det omöjligt då jag drabbats av någon överansträgning i axeln och kan inte använda vänster arm alls. Tror att det är en kombination av ett tufft träningspass och allt för mycket hackande i köket de senaste dagarna.Dagens promenad i begynnande storm.Blåmusslorna och havstulpanen hade planterat sig på undersidan av en upptagen båt.

Vattnet stod högt.Tryggare på land.God Jul alla!2 kommentarer: