måndag 21 mars 2016

Hundra procent Carignan

Som jag berättade i förra inlägget har jag som uppdrag att hitta ett par viner som är gjorda på 100 procent Carignan som skall provsmakas och bedömas i vårt arbete på min universitetskurs.

Carignan är väldigt vanlig i blandningar här i Languedoc men inte alls lika vanlig som enda druva i vinerna. Efter lite googlande hittade E en förening som värnar om druvan och från den letade vi oss vidare och hittade ett antal vintillverkare som gör humdra procent Carignan viner. Så idag var vi hos Domaine Castan som ligger i Cazouls-les-Beziers. Det var en väldigt trevlig upplevelse som det så ofta är när man besöker vintillverkare här. Från utsidan ser huset anspråkslöst och lite tråkigt ut men när vi steg in visade det sig att det var en ganska stor butik där man också kunde prova vinerna. De stängde klockan 12.30 och vår vana trogen kom vi sent, ungefär 12.15 stegade vi in. Men vi skulle ju bara köpa 2 flaskor Carignan vin och inget mer... Det visade sig att direkt innanför butiken fanns hela deras vintillverkning och när jag lite försiktigt frågade om de producerade allt sitt vin där blev vi genast erbjudna att gå runt och titta. Kvinnan som guidade oss talade en nästan perfekt engelska och det var hennes far som köpt vintillverkningen för 25 år sedan, då hade ingen tillverkning skett sedan 1940. Själva butiken hade fram till för 10 år sedan varit ett Renault garage.

Eftersom tillverkningen inte ligger nära vinfälten hade de bestämt att de ville visa hur vin odlas, skördas och så vidare. Så därför hade de också inrett ett museum i lokalerna. Som sagt vi kom 15 minuter före stängningsdags men vi blev kvar till klockan ett. Vi hade mycket trevliga diskussioner och hon undrade varför vi var så intresserade av druvan Carignan, så jag berättade om min vinkurs och det arbete som skulle utföras.

Det är vanligt att man använder "fermentation carbonique" för Carignan men inte när man gör deras Carignanvin. De ville ha ett lätt, friskt vin med en lagom fruktsyra vilket inte blir fallet med denna fermentation. Jag tycker de lyckats alldeles utmärkt. Ett vin som enligt dem själva passar utmärkt till medelhavsmaten.

Vi försöker så långt det är möjligt köpa ekologiska viner men nu behövde jag ju vin på Carignan så därför brydde jag mig inte om att kolla innan om de var certifierade eller inte. Väl där frågade jag om detta och fick till svar att de arbetar med en certifiering som kallas HVE (Haute Valeur Environnementale). Detta liknar organic men här tar man även hänsyn till att använda vatten på ett ansvarsfullt sätt vilket inte är ett krav inom ekologisk certifiering.

Vi köpte endast två flaskor nu men vi kommer definitivt tillbaka och smakar igenom  hela deras sortiment vid ett senare tillfälle.
Det före detta Renaultgaraget
I deras museum, där det bland annat berättar om de olika jordmånerna de har i sina vingårdar. Terroir des terres rouge är var Carignan växer.
Hela vinstockar med jord och allt fanns med på museet.
Med detta redskapet drog man upp gamla stockar.

Man kunde även få se hur man binder tunnor, fransk ek naturligtvis.
Här är kullen där den 60 år gamla Carignan växer, snacka om spårbarhet.
Sen lunch eller tidig middag i solskenet med ett glas rosé. Inget smakar så gott som just det första glaset rosé för säsongen. Idag var det dags, 19 grader i skuggan duger gott.
En sen vandring på en halvmil hann vi med innan solen gick ner.

Rosmarin blommar överallt och det luktar underbart när vi vandrar mellan vinfälten.
Imorgon har vi bokat in Domain Rimbart som lovat ta emot oss och han har två olika vin på hundra procent Carignan. Det skall bli spännande att prova dessa och att träffa monsieur. Dessutom hoppas vi på att göra en ny vandring som får bli lite längre än den idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar