söndag 14 februari 2016

Alla hjärtans dag

Vad kan symbolisera denna dag bättre än ett hjärta av oliver. Medelhavskosten och framför allt oliver och olivolja är bra för våra hjärtan. Förutom nyttiga enkelomättade fettsyror så innehåller olivoljan också polyfenoler som är antioxidanter, bland det bästa som finns för vår kropp. Dessutom är ju olivolja väldigt gott. De lite peppriga varianterna fungerar som krydda och de lite mer fruktiga är faktist fina att testa ihop med jordgubbar.


Ett av mina olivträd hemma i Sverige bär frukt nu, men det är för få för att man skall kunna göra något med dem.Dessutom är olivträd bland de vackraste träd jag vet.I Nyons i norra Provence där jag varit på franskakurs ett par gånger odlar de mycket oliver. Små svarta oliver som har AOP godkännande. Det finns också i anslutning till vinkoperativet en kombinerad butik och museum. Bilden är därifrån och visar gamla stegar som man använt för att skörda oliver.I Nyons finns också en vandringsslinga, Sentier des Oliviers där man vandrar runt i olivlundar och med jämna mellanrum kommer en informativ tavla upp som berättar något om oliver och olivodling. Här beskrivs oliven 12000 år gamla historia.Förutom att olivolja är bra för kroppen om vi stoppar i oss den så är den också bra i hudkrämer och i tvål. Denna tvål kommer från Domaine Pradines le Bas, som ligger i våra trakter i Languedoc. Ett besök där kan jag verkligen rekommendera, provsmakning av olika olivoljor kan man få göra. Förutom oljor finns det olika inlagda oliver, tapenade mm. Dessutom finns det också möjlighet att titta på konst som ställs ut där.

2 kommentarer:

  1. Oliver är en favorit här också. Vi har ett träd från förra våren som övervintrar i friggeboden. Verkar trivas. Vi får se när den bär frukt. Om.

    SvaraRadera
  2. Olivträd här hemma är lika fina utan frukt,

    SvaraRadera