måndag 25 maj 2015

Franska vibbar i Odessa

För en vecka sedan besökte vi A i Odessa. Staden visade sig från sin allra bästa sida, det var solsken och cirka 20 grader varmt. Odessa är verkligen ingen "sovjetgrå" stad utan påminner mer om en sydeuropeisk stad, vilket inte är så konstigt, då det till stor del var fransmän och italienare som byggde staden. Vi var där i fyra dagar och hann med otroligt mycket, allt från operabesök, matmarknad, båtutflykt till besök på rysk champagnetillverkning. Det finns så mycket vackra hus i den gamla delen av Odessa, en del är tyvärr i behov av renovering väldigt omgående. Det var mycket restauranger, caféer och butiker som anspelade på Frankrike, helt perfekt för en frankofil som jag.

En kavalkad av foton kommer här.Visst känns det lite franskt?Franskinspirerad restaurangLite trompe lóeilO lite lura ögat tillMånga vackra husMera fransktFranskt golv?Äggförsäljning på marknad, notera att man också kan se hur ägget ser ut inuti.Tillverkning av rysk "champagne"Som såg ut så här. En extra torr fick följa med hem.Men titta här, lite vin från Languedoc. Jag gillar etiketterna.
Ännu en vintillverkare. Här var de tydliga med att tala om att deras druvor växer på samma breddgrad som Beaujolois.Svarta havet, badsäsongen har inte börjat ännu, bara 15 grader i vattnet.OperanÄnnu en vacker fasadRichelieu som var med och byggde upp Odessa står staty på torget ovanför "Potemkin stairs"Trapporna upp till ett franskinspirerat caféVinrakaMakaronsÄnnu ett vackert hus


Naturligtvis har Odessa sin egen karaktär och charm men jag måste erkänna att allt den "franska" gjorde mig glad och staden är i allra högsta grad "forna Sovjet light" Väl värd ett besök om man kan få lite hjälp med språket bara.
4 kommentarer:

 1. Fina bilder från ett hörn av Europa (?) jag aldrig varit.

  SvaraRadera
 2. Ser väldigt trevligt ut. Har dock inte klart för mig om ryssarna är där och härjar nu i och med annekteringen av Krim.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det finns inga ryssar som tagit över Odessa, däremot är det många som flytt från östra Ukraina till Odessa. Men det är ryska som språk som gäller här, inte ukrainska

   Radera
 3. Kul att se bilder från det hörnet utan att se krig och elände. Franskt och ändå inte - fascinerande!

  SvaraRadera