söndag 23 mars 2014

Olivolja

Jag har haft ett tidigare inlägg om Domaine Pradines le Bas, olivodlingen som ligger strax utanför Cornelihan. Eftersom det är en väldigt trevlig utflykt att besöka Madame Francine Buesa på hennes fina gård passar jag på att skriva om det igen. Det brukar vara öppet på eftermiddagarna för provsmakning.
http://www.pradineslebas.com/


Att prova olivolja är som att prova vin men ändå inte. Olika oljor hälls upp i små glas och man smuttar försiktigt på oljan, här är det viktigaste att smaka, att dofta som man gör vid vinprovning är inte så viktigt. Det är fascinerande att de olika oljorna smakar så olika.

Huset är varsamt renoverat


Ofta välkomnar Madame i dörren och ber att man skall stiga in i det fina provningsrummet


Totalt 11 hektar med olika olivträd


Picholine är en av mina favoriter, ger en olja med pepprig smak med distinkt bitterhet.Oljan säljs i vackra flaskor på 0,5 liter


4 kommentarer:

 1. Det var länge sedan jag var där.... i ett av Languedocs vackraste hus! Får kanske ta mig dit nästa gång, det ligger ju "på vägen"...

  SvaraRadera
 2. Ja det ligger verkligen "på vägen", vi åker ju förbi ganska ofta. Det är en liten oas och olivoljorna är riktigt bra.

  SvaraRadera
 3. Det låter ju kul att prova olivolja! Har inte vägarna förbi Languedoc så ofta. Men olivlundar finns det gott om i la France. Kanske provning vid nästa besök.

  SvaraRadera
 4. Det kan jag verkligen rekommendera.

  SvaraRadera