lördag 3 augusti 2013

Minervois

En av de sista dagarna vi var nere den här gången tog vi oss en liten tur till Minervois. Minervois skall vara den tredje största appellationen i Languedoc. Minervois ligger nordöst om Carcassonne och sträcker sig från låglänta områden vid floden Aude och Canal du Midi ända upp mot sluttningarna bakom vilka de maffiga bergspartiet Montagne Noire tornar upp sig.

Vingårdarna i Minervois är inklämda mellan den vildvuxna garriguen och skogsdungar av pinjetallar, oliv- mandel- och körsbärsträd. Det är karga jordar som består av kalk, schist och röd marmor. De här magra jordarna tillsammans med de svala vindarna från bergen i norr ger vinerna en viss fräschör som skiljer dem en del från andra viner i Languedoc. Örtaromerna från garriguen känns ganska tydligt i vinerna och det sägs att druvan syrah trivs bra i Minervois jordar och ger viner med elegans och frisk syra. Vi har inte varit så mycket i området tidigare men vi tyckte väldigt mycket om landskapet och också de viner vi provsmakade och köpte, så det kommer definitivt att bli fler upptäcktsresor hit och mer botaniserande i deras viner.

Vi stannade bland annat till i en liten by som heter La Livinère, denna byn tillsammans med 5 andra små kommuner runt byn har en egen appellation som heter AOC Minervois La Livinière. Den gäller endast för röda viner och kom till så sent som 1997. I denna byn finns en vingård som heter Domaine Piccinini. Maurice Piccinini var mannen som fick Minervois att få sin AOC status.


Under Piccininis källare finns både rester av den gamla ringmuren och en vallgrav med 7 meter djupt vatten



I Lvinière



Livinière



Ännu ett vackert hus med en fin dörr




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar