söndag 11 augusti 2013

Champagne

På vår väg hem för drygt två veckor sedan stannade vi över natten i Les Riceys som ligger i den sydöstra delen av Champagne. Vi har inte varit speciellt mycket i Champagne tidigare och det här var första gången som vi övernattade. Att vi hamnade här var en ren slump, någon vecka innan vi reste från Sverige läste jag en artikel om just Les Riceys och att de förutom champagne också gjorde ett stilla rosévin som hade en egen AOC och av flera vinkännare ansågs som Frankrikes bästa rosé. Riktigt så fantastiskt tyckte inte jag att den var och definitivt inte om man sätter det i relation till vad det kostade, men det var kul att ha provat.

Vi kom ganska sent till vårt hotell eftersom vi var lite sega med att säga farväl till Causses, vilket dels naturligtvis berodde på att vi inte riktigt ville åka hem men också på att det var väldigt varmt och det därför inte gick så fort att städa huset och packa bilen. Varmt var det när vi lämnade sydfrankrike ca 35 grader men ännu varmare skulle det bli på vår väg norr ut innan det åter blev lite svalare. När vi stannade för en lite paus i höjd med Lyon visade termometern på 39 grader. Det är definitivt för varmt för mig, solen brände skinnet och det kändes hett i luftrören att andas så vi skyndade oss in på den luftkonditionerade bensinmacken.
Men som sagt vi insåg att vi skulle bli lite sena till Champagne så jag ringde och talade om detta. - Hur sena madame? - Ni kanske vill äta på vår restaurang? Jo det ville vi ju gärna, det började att kännas att det vi ätit vid vårt stopp på bensinmacken för länge sedan var förbrukat.

Det där med mat och dryck är viktigt i Frankrike vilket är en av anledningarna till att jag är frankofil.  När vi till slut hittat hotellet vilket visade sig inte vara helt lätt eftersom det finns tre små byar som heter Riceys och som ligger tätt ihop men vår bokning talade inte om vilken av dem som vårt hotell låg i och vår kära gps har börjat bli senil, den har numera som ovana att när vi som bäst behöver hjälpen så "laddar den kartor". Detta resulterade i att när vi till slut kom fram till hotellet så stod en representant utanför och väntade på oss och kom till och med gående emot oss när vi steg ur bilen för att höra om det var vi som hade ringt och som ville äta. -  Madame, monsieur köket stänger snart så ni behöver kanske inte stanna länge på ert rum innan middagen.... Naturligtvis inte vi var hungriga och det såg inte ut att finnas någon annanstans att äta heller så vi skyndade oss.
Vi åt en fin 4 rätters middag och drack till detta deras rosévin. På ostbrickan serverades deras ost Chaource som är AOC.

Dagen därpå gick vi runt lite i byn och sedan besökte vi också champagnehuset Devaux som låg 20 minuters bilfärd från Les Riceys. Där provade vi några av deras olika champagner och kom ut med några flaskor, inte så många för det fanns faktiskt inte plats i bilen för mer... 6 fina champagneglas slank med av bara farten också.Rummet på Le Marius var jättefintLogis de France  3 sängar o 3 grytorRestaurangenAOC Rosé des RiceysJust den här stod parkerad men vi mötte många på de trånga gatornaVi fick inte in hela kyrkan fastän vi gick så lång bort, den var stor


Osten Chaource med AOCDevauxEtt stort duvslag som fanns på champagnehuset Devaux men inga duvor längre...Hos Devaux

2 kommentarer:

  1. Aha, ytterligare en trevlig by i Champagne att besöka - kul! Osten har blivit en av våra absoluta favoriter, vi upptäckte den när vi var i Champagne förra året. Eftersom den är AOC-klassad så kan man faktiskt köpa den på Super-U. Det är trevligare att handla den i Champagne... men litet långt ibland. Ser ut att ha varit en trevligt stopp på hemresan!

    SvaraRadera
  2. Ja det gav mersmak, både Champagne som del av Frankrike men också både ost och dryck!

    SvaraRadera