Förutom en tenta skall vi också göra ett arbete som skall redovisas. Jag och I skall studera druvan Carignan. Druvan som var en av de druvor som odlades på stora arealer under den tiden Languedoc var ett vinproducerande område som stod för kvantitet. Den gav stora skördar men ett blaskigt vin. Får druvan växa under lite tuffare förhållanden och man inte tar ut så stor skörd från varje ranka har det dock visat sig att den kan ge riktigt bra viner. Många nya vinodlare i Languedoc sörjer att man rivit upp så många gamla fält med Carignan, hundra år gamla stockar på karg mark ger ofta mycket bra viner. För det mesta förekommer Carignan som en av flera druvor i vinerna men det finns också lite endruvsvin. Eftersom vår studie innefattar att vi skall provsmaka viner på vår valda druva skall jag vid påskens besök i vårt andra hem försöka hitta några viner där Carignan fått härja fritt, dvs ingen av de andra vanliga druvorna här nere har fått vara med.
Ja nu är det inte långt kvar tills vi åter trampar fransk mark, det skall bli härligt!
Kurslitteratur
Mer att läsa om jag hinner
Skriven av Jimmy Stigh som en gång startade kursen Vingeologi på Geologen på Göteborgs universitet. Ulf Wagner är kursansvarig på den kursen jag går nu.
Den här kan jag verkligen rekommendera. Den beskriver på ett väldigt trevligt och informativ sätt sambandet mellan mat och vin.
En cirka 100 år gammal Carignan
Visst är den vacker.
Kronstams Vinets magi skulle vara trevligt att ha i sin ägo. Slut på förlaget och dyr. Antikvariskt.
SvaraRaderaSkall ha ögonen öppna, om den dyker upp.
SvaraRadera