söndag 18 mars 2012

Bra vin till fisk och skaldjur

På bild är två vita viner från Languedoc, båda två passar bra till fisk och skaldjur. Det första vinet är en Picpoul gjord på druvan Piquepoul. Appelationen heter Picpoul de Pinet och den ligger nära Bassin de Thau där centrum för ostronodlingen är. Vinet är torrt och friskt och anses passa speciellt bra till ostron, jag tycker det passar till de flesta skaldjur och även fisk. När vi kommer ner till påsk hoppas jag att vi kan grilla Dorad och dricka detta vin till.

Det andra vinet är gjort på druvan Terret Blanc, det är en druva som de också försöker att fortsätta att odla runt Bassin de Thau. Det är ett ganska lätt vin men det har bra syra och friskhet, alltså även detta ett bra skaldjursvin. Hinner vi i påsk så blir det grillad bläckfisk med saffransaioli och detta vin, eller möjligtvis ett friskt rosévin. Jag tycker att ett rosévin från södra Frankrike ofta har en fin karaktär med lite angenäm beska som ofta passar väldigt bra till grillad fisk eller skaldjur.


Piquepoul lär betyda "stinga tungan"







Terret Blanc heter denna druvan

2 kommentarer:

  1. mums - låter gott! Du får gärna ge mig något recept på grillad bläckfisk... Kram Lotten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar blanda lite Chipotlepaste och olivolja. Pensla på bläckfisken och sedan grilla hastigt.
      Vi kanske kan få bjuda på det i sommar.
      Kram Sandra

      Radera