söndag 13 november 2011

Ingen slår Frankrike när det gäller ost

Jag har beskrivit min kärlek till franska ostar tidigare men gör det gärna igen. Visst finns det enstaka ostar från andra länder som är väldigt goda, parmesan från Italien eller en riktigt vällagrad svenk prästost för att nämna några, men mångfalden av goda ostar i Frankrike är ju enorm.

En alldeles förträfflig bok om ost och vin är den nyutgivna boken "Världens bästa ostar och viner därtill" av Håkan Larsson och Vincent Lefèvre. Inte riktigt alla ostarna i boken är franska men de flesta.


En Camembert på opastöriserad mjölk. Mums!


I boken föreslår de ett mustigt vin på Grenache, Syrah, Cinsault och Mourvèdre, precis sådana viner som det finns gott om i vårt distrikt i Languedoc.

Kanske sitter mitt ostälskande djupt rotat i mina gener... Bilden nedan är från min farfars mejeri i Luttra, tagen i slutet av 1920-talet.



1 kommentar:

  1. Hej Sandra,
    Tack för en trevlig kväll! Hittade ditt recept på surdegsbaguetter så det tar jag och testar.
    Kram Ulrika

    SvaraRadera