tisdag 17 mars 2015

Nedräkningen har börjat

Snart är jag i Frankrike igen. Om en vecka börjar jag min träning i franska. Jag skall åter vara i Nyons och prata franska "face to face" 4 timmar om dagen. Detta skall jag göra i en och en halv vecka. Vi får väl se om jag åter börjar drömma på franska som jag gjorde förra gången jag var där. Vad jag skall göra resten av timmarna vet jag inte riktigt, jag är så van att jobba, jobba så jag blir riktigt fundersam hur jag skall få tiden att gå. Nyons ligger i Haut de Provence uppe i bergen och är en väldigt fin liten ort med vackra omgivningar. Jag skall försöka vandra en hel del, minst en halv mil varje dag. Jag skall läsa och jag skall umgås med mig själv, vilket känns lite läskigt. Det finns en liten biograf i byn så jag kanske kan gå och se någon fransk film någon kväll och sedan får jag väl ta ett glas vin då och då på någon av barerna som finns. Jag kommer att ha självhushåll så jag får väl fixa egen mat i alla fall en del av dagarna. Jag älskar att laga mat men det är lite trist att bara laga till sig själv, men med lite härliga vårprimörer och lite ostar skall det nog fixa sig. I Nyons finns det ett vinkooperativ, inläggning av deras berömda svarta oliver och utvinning av lavendelolja. Det finns en väldigt fin butik i anslutning till kooperativet där man dels kan titta på en utställning om hur olivodling och produktion går till plus att handla både vin, oliver och diverse lavendelprodukter.


Efter denna duvning i det ädla språket tar jag mig vidare till Marseille där E kommer med flyg. Påsken hoppas vi få njuta av i vårt älskade Languedoc.




Trevlig restaurang som en svensk driver tillsammans med sin franska fru. jag vill minnas att han var från Göteborg från början men hade levt väldigt länge i Karibien innan de hamnade i Nyons och öppnade La Farigoule.



Den franska målarkonsten att "lura ögat" finns även här.



Runt Nyons odlas väldigt mycket lavendel. det är ju fel årstid nu men ett besök i juli kan rekommenderas. Doften är underbar och surrandet av insekter bedövande.







Som sagt vin, oliver och lavendel förädlas här. Sämre plats kan man vara på.











måndag 2 mars 2015

Röd marmor

Det är länge sedan det blev något skrivet för mig på bloggen, vilket beror på flera saker. Jobbet har tagit väldigt mycket tid det senaste veckorna och den tid som jag inte jobbat har jag varit fullt upptagen med att fixa hemma. Det startade med fönsterbyte i mitten av januari i full snöstorm. Det blir väldigt upp och ner när alla fönster skall bytas på en gång. Sedan har det blivit målning, nya element och nytt golv i vardagsrummet. Lite nya möbler också och snart är allt klart, härligt!

Nu börjar längtan till vårt andra hem bli påtaglig och det är mindre än en månad kvar.

Jag tänkte visa lite bilder från ett gammalt marmorbrott som ligger strax utanför vår by. Bilderna togs i somras, men av någon anledning blev det inte något inlägg då.

Brottet togs i bruk 1890 och höll på tills 1964 och denna röda marmor härifrån finns bland annat i "Röda rummet" i Vita Huset.



Det måste ha varit ett tungt arbete att bryta marmorn.


Ingen klättring här men det finns en annan fin klättervägg utanför vår by som till och med jag varit en bit upp på.




HÄR skulle det kommit in ett kort på mig när jag klättrade men jag lyckas inte få in det på rätt plats, det lägger sig först och jag förstår inte vad jag gör för fel. Nu har jag svurit en lång stund, jag ger upp, ni får se detta en annan gång.

Fin utsikt!


Vägen upp mot brottet är vacker.


Och vägen tillbaka till vår by är ännu vackrare.